c S

Na srečanju ravnateljev debata o plačnih napredovanjih

06.11.2017 13:38 Portorož, 06. novembra (STA) - Ob uvodu v letošnje strokovno srečanje ravnateljev osnovnih šol v Portorožu je ministrica Maja Makovec Brenčič orisala dosežke in načrte na osnovnošolskem področju, največ debate je bil deležen predlog uredbe o plačah direktorjev in ravnateljev. Ministrica je poudarila, da želijo odpraviti obstoječe anomalije, a za nekatere je predlog preskromen.

Kot je navedla ministrica za izobraževanje, so predlagali "precej ambiciozen predlog", sicer pa da poteka srečanje medresorske skupine, "kjer močno branimo to, da gre ta prvi korak naprej in da gre naprej čim prej". Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po njenih besedah dal zavezo, da bo zadeva še v tem mesecu urejena. Kot je dodala, naj bi uredbo v tem ali najkasneje prihodnjem tednu obravnavali na vladi.

Kot je še pojasnila, bi položaj samih ravnateljev že uredili, vendar uredba zajema celoten javni sektor in na ministrstvu nimajo dovoljenja za pogajanja po posamičnih področjih.

Antona Obrehta iz sindikata direktorjev in ravnateljev je zanimalo, kaj je z njihovo zahtevo, da so ravnatelji umeščen pet razredov nad najvišje uvrščenega učitelja. Makovec Brenčičeva je pojasnila, da njihov predlog podpira, obenem pa opozorila, da je treba obstoječe plačne anomalije urejati celovito, sicer si bodo nakopali še več novih anomalij.

Glede vprašanja sistematskih pregledov osnovnošolcev - preboldska osnovna šola se je namreč pred dnevi odločila, da učencev ne bo več vozila na preglede - je Makovec Brenčičeva povedala, da ne bodo posegali v zakonodajo in podzakonske akte. Zato pa naj bi v treh mesecih pripravili pregled obstoječih pravil predvsem z vidika, kaj je domena zdravstvenih domov, kaj šol in kaj staršev. "V resnici se nam dogaja to, da na posamičnih primerih začenjamo ogrožati sistem. Tega ne bomo dovolili," je dodala ministrica.

Predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan je izpostavil, da ministrstvo za zdravje za izvajanje sistematičnih pregledov dobi 5,5 milijona evrov letno ter se vprašal, čemu ta znesek, če zdravniki te preglede opravljajo v svojem delovnem času. "Pričakovali bi, da najmanj pet milijonov in pol dobimo tudi mi, ki vse to delamo," je dodal.

Sicer pa bo po njegovem s predlogom, ki ga hoče v zvezi s plačami ravnateljev vsiliti ministrstvo za javno upravo, prišlo do novih anomalij, ko nekateri ravnatelji na velikih šolah ne bodo napredovali. Pečan je napovedal, da bo v četrtek sestanek vseh združenj ravnateljev, najkasneje za prihodnji teden pa bo predlagan skupni zbor vsega članstva. "In vam povem, da vam grozi štrajk," je dodal.

Makovec Brenčičeva pa je napovedala, da naj bi uredbo "zapakirali" v tem ali prihodnjem tednu. "Morda je potrebnih samo še kakšen teden potrpežljivosti, da postopke od leta 2006 vendarle pripeljemo do konca," je dodala.

Ministrica za izobraževanje je sicer ob uvodu v tradicionalno strokovno srečanje ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva, ki se letos osredotoča na vprašanje vodenje za spodbudno in varno učno-vzgojno okolje, izpostavila dosežke svojega mandata, v prvi vrsti dvig deleža financiranja šolstva, ki je bil ob prihodu ministrice leta 2015 med najnižjimi.

Med konkretnimi dosežki je Makovec Brenčičeva med drugim navedla, da so zagotovili skupno tri milijone evrov za učbeniške sklade, dvignili višino subvencij za prehrano ter uredili status šolskih knjižnic. Med predlogi, ki jih pripravlja ministrstvo, pa je ministrica izpostavila predlog kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja glede delovnopravnega položaja ravnatelja po izteku mandata, po katerem bi se bivši ravnatelji lahko vrnili na prejšnje delovne mesto oz. bi se jim zagotovilo delovno mesto, ustrezno njihovim strokovnim in drugim referencam.