c S

Z evropskimi sredstvi bodo spodbujali podjetnost v gimnazijah

03.11.2017 14:25 Ljubljana, 03. novembra (STA) - Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis, ki bo spodbujal podjetnost v gimnazijah. Razpisu bo tako namenjenih 2,7 milijona evrov, skoraj 2,2 milijona bo prispeval Evropski socialni sklad, piše na spletni strani službe.

Namen razpisa je razviti, preizkusiti in implementirati celosten model spodbujanja podjetnosti v javno veljavnih izobraževalnih programih splošne in strokovne gimnazije. Z njim pa bi dijakom omogočili prožnejše prehajanje med gimnazijami in okoljem. S kompetenco podjetnosti se bo najprej opolnomočilo strokovne delavce, nato pa preko njih dijake.

Javni razpis z naslovom Krepitev kompetence podjetnosti in spodbujanje prožnega prehajanja med izobraževanjem in okoljem v gimnazijah bo sicer predvidoma danes objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, še piše na spletni strani službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Poleg znanja je cilj, da se dijakom zagotovi čim več praktičnih izkušenj in se jih nauči, kako pridobljeno znanje uporabiti, kako delovati proaktivno ter samoiniciativno. V okviru izvajanja razpisa bo tako ključnega pomena povezovanje gimnazije z okoljem.

Gimnazija bo zato morala vzpostaviti partnerstvo za zagotavljanje praktičnih izkušenj dijakov z odpiranjem izobraževanja v okolje. S tem pa se bo vzpostavila kultura podjetnosti v in izven šolskega prostora, in sicer v najmanj sedemdesetih gimnazijah, še piše na spletni strani vladne službe.