c S

Komisija želi izboljšati učinkovitost raziskav in inovacij

27.10.2017 14:53 Bruselj, 27. oktobra (STA) - Evropska komisija je v danes objavljenem delovnem načrtu za porabo 30 milijard evrov iz programa EU za financiranje raziskav in inovacij Obzorje 2020 med letom 2018 do 2020 izpostavila prizadevanja za zboljšanje učinka financiranja raziskav, kot tudi zagon Evropskega sveta za inovacije.

V naslednjih treh letih si bo komisija prizadevala izboljšati učinek financiranja raziskav z osredotočanjem na omejeno število ključnih tem, kot so migracije, varnost, podnebne spremembe, čista energija in digitalno gospodarstvo. Program Obzorje 2020 bo tudi bolj usmerjen v spodbujanje prelomnih inovacij, ki ustvarjajo nove trge, so danes sporočili iz Bruslja.

Ob poudarku na političnih prednostnih nalogah program vsebuje tudi ukrepe za spodbujanje teoretičnih raziskav in mednarodnega povezovanja na področju raziskav in inovacij, med drugim naložbe v 30 vodilnih mednarodnih pobud, ki prinašajo vzajemno korist.

Načrt poleg tega predvideva spodbujanje odličnosti in nadaljnjo poenostavitev pravil za sodelovanje, tudi s pilotno shemo financiranja projektov s pavšalnim zneskom. Prav tako je predvidena podpora za odprto znanost, evropski oblak za odprto znanost, evropsko podatkovno infrastrukturo in visokozmogljivo računalništvo.

Komisija začenja tudi prvo fazo Evropskega sveta za inovacije. V prihodnjih treh letih bo iz programa Obzorje 2020 dala na voljo 2,7 milijarde evrov za podporo inovacijam z velikim tveganjem in koristmi, da bi ustvarila trge prihodnosti.

Program bo tudi bolje uporabil svoje nagrade "sprejmite izziv" za iskanje prodornih tehnoloških rešitev za pereče probleme.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je izpostavil, da je znanost - umetna inteligenca, genetika, tehnologija veriženja podatkovnih blokov - jedro današnjih najobetavnejših prodornih inovacij. Evropa je vodilna v svetu na področju znanosti in tehnologije, glavno vlogo pa bo imela tudi pri spodbujanju inovacij.

Kot je dodal, si komisija močno prizadeva - vključno z Evropskim svetom za inovacije - da bi številnim inovatorjem v Evropi zagotovila odskočno desko, da postanejo vodilna podjetja na svetovni ravni.

Program Obzorje 2020 je doslej največji okvirni program EU za raziskave in inovacije s sedemletnim (2014-2020) proračunom v višini 77 milijard evrov. Večina dejavnosti na področju raziskav in inovacij sicer še vedno poteka ali se še ni začela, vendar program že prinaša rezultate.

Raziskovalci, ki so sodelovali v programu Obzorje 2020, so prispevali k pomembnim odkritjem, na primer planetov zunaj osončja, Higgsovega bozona in gravitacijskih valov, vsaj 19 Nobelovih nagrajencev pa je prejelo evropska sredstva za raziskave pred podelitvijo nagrade ali po njej, so še sporočili iz Bruslja.

Do oktobra 2017 je bilo v okviru programa Obzorje 2020 skupno odobrenih več kot 15.000 sporazumov o nepovratnih sredstvih v višini 26,65 milijarde evrov, od katerih je bilo približno 3,79 milijarde namenjenih malim in srednjim podjetjem. Program je tudi zlasti malim in srednjim podjetjem omogočil dostop do financiranja tveganja v vrednosti več kot 17 milijonov evrov v okviru sheme za finančna sredstva EU za inovatorje InnovFin.

Poleg tega je 3143 glavnih raziskovalcev Evropskega raziskovalnega centra v gostiteljskih organizacijah in 10.176 štipendistov v okviru ukrepov Marie Sklodowske-Curie prejelo nepovratna sredstva v višini skoraj 4,87 milijarde evrov oziroma 2,89 milijarde evrov.