c S

Zahteva za sklic nujne seje odbora glede pravic študentov

27.10.2017 06:45 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Poslanci Levice so po navedbah Mihe Kordiša vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi obravnaval spremembe zakona o visokem šolstvu oz. problematiko reševanja študentov, ki so ostali brez pravic. "Če bo predlog podprt, bo lahko obravnavan že na novembrski redni seji državnega zbora", je dejal.

Kot je za STA pojasnil Kordiš, Levici ni uspelo zbrati dovolj poslanske podpore za sklic izredne seje državnega zbora na temo "reševanja študentov, ki so ostali brez zdravstvenega zavarovanja, svojih pravic in statusa študenta". Zato so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi obravnaval predlog spremembe zakona o visokem šolstvu.

V Levici so predlagali črtanje sporne določbe iz 69. člena novele zakona o visokem šolstvu, ki določa, da so pravice študentov, kot so zdravstveno zavarovanje, subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz ter pravica do štipendije, omejene najdlje na čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji. Lani sprejeta omejitev je po navedbah Kordiša prizadela predvsem tiste, ki so se med študijem prepisali na drug program, zato v predlagani spremembi zakona predlagajo njeno odpravo.

Na krčenje študentskih pravic, ki so ga povzročile zadnje spremembe zakona, so pred tednom dni pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport opozorili predstavniki študentskega društva Iskra. Zakon po njihovih navedbah krši pravice vzporedno, zaporedno in izredno vpisanih študentov, ki naj bi ostali brez zdravstvenega zavarovanja in socialnih pravic, povezanih s študentskim statusom.

Po navedbah Iskre je takšnih študentov okoli 2000, a z ministrstva so odgovorili, da je bila več kot polovica teh študentov ob zdravstveno zavarovanje, ker so starejši od 26 let.

Glede očitka, da večinoma gre za starejše študente, pa je Kordiš opozoril, da tudi študenti, ki študirajo vzporedno ali zaporedno, študirajo dlje časa in so starejši tudi od 27 let, kar pač ne pomeni, da so kakršnikoli fiktivni študentje. Dodal je, da so bili s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) v stiku in načeloma podpira njihovo rešitev.

To je za STA potrdil tudi Alen Brkič iz ŠOS. V tem tednu so namreč znova govorili s predstavniki ministrstva o problemu pravic študentov. Zagotovili so jim, da bo rešitev šla v "dogovorjeni smeri in bo omogočila koriščenje pravic vsem študentom ne glede na trajanje njihovega študija".

V ŠOS pričakujejo, da se bo sprememba zakona zgodila v najkrajšem možnem času, že na novembrski seji DZ, da se študentom takoj povrnejo izgubljene pravice. Ob tem je spomnil, da so na ŠOS tudi pripravili predlog, ki bi zajel vse študente, ki študirajo vzporedno, ali pa se prepišejo.

V ŠOS menijo, da si vsi študenti zaslužijo pravice ne glede na njihovo situacijo oz. morebiten prepis. Če pa že ima nekdo doseženo stopnjo izobrazbe, na katero se ponovno vpiše, pa do pravic ni upravičen, saj mu jih je država že enkrat podelila, lahko pa brezplačno in s polnimi pravicami študira na višji stopnji.

Z ministrstva pa so za STA sporočili, da je v pripravi mnenje na predlog novele zakona, ki ga je v državnozborsko proceduro vložila Levica. Mnenje bo sprejela vlada in ga poslala v državni zbor.