c S

Odbor za izobraževanje skozi noveli, ki zaostrujeta pogoje za ohranitev statusa dijaka in omejujeta fiktivne vpise

26.10.2017 15:24 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Odbor za izobraževanje je za obravnavo na plenarni seji DZ pripravil noveli zakona o gimnazijah ter zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju. Noveli zaostrujeta pogoje za ohranitev statusa dijaka in omejujeta fiktivne vpise. Določata tudi, da se lahko tujci, ki so davčni zavezanci, izobražujejo pod enakimi pogoji kot državljani Slovenije.

Po predlogu novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju bi lahko status dijaka v tem delu srednješolskega izobraževanja presegal trajanje programa za največ dve šolski leti, in sicer največ eno leto za ponavljanje in eno leto za prestop v isti letnik drugega izobraževalnega programa.

Gimnazijec, ki prestopi v drug program, bi lahko letnik ponavljal le, če pred tem letnika še ni ponavljal. Trenutna ureditev namreč omogoča ponavljanje v vsakem programu, v katerega dijak prestopi. Dijak bi lahko v drug program večkrat prestopil le, če bi ob tem napredoval v višji letnik.

Oba zakonska predloga prinašata možnost srednješolskega izobraževanja tujcev, ki so davčni zavezanci ali pa so davčni zavezanci njihovi starši, pod enakimi pogoji, kot se izobražujejo državljani Slovenije. Omogočata tudi tečaje slovenščine za dijake, katerih jezik ni materni jezik ali niso končali osnovne šole v Sloveniji. Predlog novele zakona o gimnazijah zaostruje prednostno obravnavo kandidata s posebnimi potrebami v primeru omejitve vpise, in sicer bi imel takšen kandidat prednost le, če je dosegel vsaj 90 odstotkov točk, potrebnih za vpis.

Po mnenju Ljudmile Novak (NSi) novela zakona o gimnazijah uvaja nekatere potrebne spremembe, a je sama pri tem opozorila, da kot družba nismo naredili dovolj, "da bi razčistili, kaj so gimnazije in kaj sploh potrebujemo". Prepričana je namreč, da je v gimnazije vpisanih preveč dijakov. Predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je nasprotno opozoril, da takšna ocena ni točna, "saj delež vpisanih v gimnazije v zadnjih letih precej pada". "Zato nas mora začeti skrbeti v obratni smeri," je dejal.

Ivan Škodnik (SMC) je opozoril, da v gimnazijah velik delež dijakov ni sposoben izdelati programa: "Zato bo treba tudi na tem področju nekaj narediti." Miha Kordiš (Levica) pa je menil, da je srednješolsko izobraževanje na sploh preveč usmerjeno zgolj v razvijanje kariere posameznika.

Tomaža Lisca (SDS) je zmotilo, da predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju ureja nekatere dele vajeništva, čeprav je bil o tem že sprejet poseben zakon. Je pa napovedal, da zakon podpirajo.