c S

Vlada predlaga spremembe pri nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti

26.10.2017 13:16 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Vlada je za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o nagradah in priznanjih za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Ta med drugim dopolnjuje Puhovo priznanje s Puhovo nagrado in spreminja opredelitev priznanja ambasador znanosti, so objavili na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Poleg tega predlog novele omejuje najvišje skupno število podeljenih nagrad in priznanj na petnajst, kolikor se jih je sicer podeljevalo tudi doslej, vendar pa ne omejuje več skupnega števila posameznih nagrad in priznanj.

To je po pojasnilu ministrstva namreč odvisno od vsakoletnega števila in kakovosti predlaganih kandidatov za nagrade in priznanja. Trajanje mandata članom odbora, ki podeljuje nagrade, predlog novele omejuje na en zaporedni mandat. Zakonskim spremembam prilagaja tudi ime odbora in sicer v Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Obenem dopolnjuje veljavno zakonsko ureditev nagrad in priznanj tako, da se le-te podeljujejo ob preverjanju upoštevanja Evropskega kodeksa ravnanja za ohranjanje raziskovalne poštenosti, so še zapisali na ministrstvu.