c S

Mladi zmaji že desetletje okolje za kakovostno odraščanje

26.10.2017 09:09 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Javni zavod Mladi zmaji danes obeležuje deseto leto delovanja. Otrokom in mladim nudijo kakovostno preživljanje prostega časa ter različne prostočasne ustvarjalne in športne aktivnosti, so za STA pojasnili v zavodu. Ustvarjajo okolje, kjer mladi odraščajo v odgovorne, ustvarjalne, samostojne in avtonomne osebnosti.

Javni zavod Mladi zmaji je krovna organizacija in usklajuje delovanje ljubljanskih četrtnih mladinskih centrov. Ustanovila ga je Mestna občina Ljubljana, z namenom izvajanja programov, ki mladim in odraščajočim omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa. Cilj zavoda je mladim in njihovim družinam v ljubljanski občini zagotoviti možnosti razvoja in podpore na poti do njihove samostojnosti. Mladi zmaji so povezani v mrežo ljubljanskih mladinskih centrov in so tudi njen koordinator.

V septembru je posamezen četrtni mladinski center obiskalo okoli 200 uporabnikov, so za STA navedli v Mladih zmajih. Svoje centre imajo Mladi zmaji sicer v Zalogu, Šiški, Črnučah in za Bežigradom, niso pa jim tuje tudi aktivnosti na ljubljanskih ulicah. V četrtnih skupnostih tako zagotavljajo programe za otroke in mlade ter skrbijo, da so Mladi zmaji "nepogrešljivi glas mladih in soustvarjalec življenja lokalnih skupnosti".

Sile Mladih zmajev so mladinski delavci in drugi sodelavci z raznolikimi strokovnimi znanji. Z mladimi delijo njihovo znanje in izkušnje, jih spodbujajo in gradijo svet, "kjer je ustvarjalnost vrhovna vrednota za boljše življenje vseh," so navedli na spletni strani. Prostovoljci so tako pomemben del Mladih zmajev. Priključi se jim lahko kdorkoli, edini pogoj je, da rad dela z mladimi, so pojasnili za STA. Prostovoljci so večinoma študenti pedagoške fakultete in fakultete za socialno delo. Mladim nudijo učno pomoč, se z njimi individualno ukvarjajo, pomagajo pri organizaciji dogodkov in pripravljajo različne aktivnosti.

V poletnih mesecih je to na primer Festival mladost je norost, trenutno pa je aktualen Mestni inkubator, ki mladim pomaga pri uresničevanju njihovih podjetniških idej, ki so povezane s problematiko iz lokalnega okolja. V Avanturi za punce, namenjeni mladim dekletom, pa med aktivnim vikendom z druženjem in pogovorom pridobivajo veščine za soočanje z izzivi odraščanja. Vsakodnevne aktivnosti v mladinskih centrih pripravljajo tudi različne nevladne organizacije.

Praznovanje desetletnice delovanja se je začelo z otvoritvijo zaloškega centra. Zaokrožili ga bodo drevi v bežigrajskem centru. S popotovanjem prek petih čutov bodo spoznavali delovanje bežigrajskih Mladih zmajev. Kot so zapisali v vabilu, bodo za slušni del poskrbeli nastopi mladih glasbenikov, za brbončice domači prigrizki, za vonjalne čutnice bodo pokukali v svet eteričnih olj, vizualna čutila bo nagovorila fotografska razstava, tip pa bodo prelevili v gib v improvizacijskem gledališču.