c S

Veljati začenja novela zakona o vrtcih

23.10.2017 08:39 Ljubljana, 21. oktobra (STA) - V veljavo je stopila novela zakona o vrtcih, ki med drugim uvaja brezplačne krajše programe za predšolske otroke, ki zaradi različnih razlogov niso vključeni v vrtec, preimenovanje sedanjih pomočnikov vzgojitelja in znižano plačilo vrtca.

Po noveli zakona o vrtcih se bo pomočnik vzgojitelja preimenoval v vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja. Priznane mu bodo dodatne naloge in s tem tudi višje plače. Preimenovanje se bo začelo uporabljati 1. septembra 2018.

Novela uvaja tudi novost na področju obračunavanja znižanega plačila vrtca. Staršem otrok, ki v letu pred obveznim vstopom v osnovno šolo niso vključeni v vrtec, zagotavlja državno financiranje krajših programov v obsegu 240 ur letno. Resorno ministrstvo bo v ta namen v letu 2018 zagotovilo 600.000 evrov, v proračunu za leto 2019 pa dva milijona evrov.

Poleg tega omogoča organiziranje oddelkov javnega vrtca pri visokošolskih zavodih, ki izvajajo študijski program predšolske vzgoje, pa tudi organiziranje enote ali oddelka javnega vrtca v prostorih gospodarske družbe.

Z novelo se poenostavlja postopek za znižano plačilo vrtca, občinam pa daje več avtonomije pri določitvi roka za vključevanje otrok v vrtec s centralnega čakalnega seznama.