c S

Po zastoju v pogajanjih za javni sektor neformalni sestanek pogajalskih vodij

18.10.2017 08:25 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so zastala. Ne le da so pričakovanja sindikatov precej večja od tega, kar ponuja vlada, razlike so že v pogledih na to, kako naj bi pogajanja potekala, pri čemer sindikalna stran ni enotna. Kako naprej, so govorili na današnjem neformalnem sestanku pogajalskih vodij, ki pa ga za zdaj ne komentirajo.

Za jesenska pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so bile napovedane tri glavne točke: drugi del odprave plačnih anomalij, izboljšanje vrednotenj delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniškimi, ter odprava še veljavnih varčevalnih ukrepov.

Potem ko so v okviru odprave anomalij za tiste na delovnih mestih do vključno 26. plačnega razreda ter pooblaščene uradne osebe zagotovili skupaj dobrih 71 milijonov evrov in s tem presegli znesek, ki so ga prvotno predvideli za celotno odpravo anomalij, je vladni izhodiščni predlog za drugi del pogajanj - za tiste višje na plačni lestvici - finančno skromnejši. Po njem bi za ta del odpravljanja anomalij namenili štiri milijone evrov, kar pa za sindikalno stran ni sprejemljivo.

Med predlogoma, ki sta ju podali sindikalni pogajalski skupni, pa so precejšnje razlike. Predlog pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, naj bi bil vreden približno 160 milijonov evrov, predlog pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), katere vodja je Branimir Štrukelj, dobra dva milijona evrov.

A predloga nista primerljiva, saj je drugi vezan zgolj na delovna mesta plačne skupine J (nad 26. plačnim razredom), kar je po njihovem mnenju predmet pogajanj na centralni ravni, kjer sodelujejo vsi sindikati. O ostalem bi pogajanja potekala ločeno po resorjih. Ločeno bi se lotili tudi primerjav z zdravniki.

V drugi skupini naj bi medtem vztrajali, da gre za neločljivo povezano celoto in da bi morali najprej na centralnih pogajanjih predstaviti celovit predlog; v svojega so vključili tudi delovna mesta, ki so primerljiva z zdravniki. Na vlado pa so minuli teden naslovili še odprto pismo z zahtevo, da razkrije predvidene finančne posledice dogovora z zdravniki, na podlagi česar bi lahko prilagodili svoje predloge.

Poleg tega je v pogajanjih prišlo do blokade tudi pri vprašanju odpravljanja varčevalnih ukrepov. Medtem ko vladna stran predlaga, da bi v prihodnjem letu še veljala nekatera znižanja pri premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, za sindikate podaljševanje varčevalnih ukrepov ob sedanji gospodarski rasti ni sprejemljivo. V KSJS za prihodnje leto zahtevajo tudi višji regres za tiste z minimalno plačo ali pod njo. Letos so dobili regres v višini 1000 evrov bruto, za prihodnje leto zahtevajo 1200 evrov bruto.

Pogajalci so se zadnjič sestali 2. oktobra, a novi, približevalni protipredlogi niso bili podani, tako so pogajanja zastala in jih zadnja dva ponedeljka, ko sicer običajno sedejo za skupno mizo, ni bilo. Kako naprej, so govorili na današnjem neformalnem sestanku pogajalskih vodij, ki pa ga za zdaj ne komentirajo.

Počivavšek in Štrukelj sta po sestanku v izjavah za STA dejala, da bosta vsebino sestanka obelodanila šele po tem, ko bosta z njo seznanila člane svojih pogajalskih skupin.