c S

Kolegij predsednika DZ soglasno za obravnavo spremembe zakona o visokem šolstvu po skrajšanem postopku

17.10.2017 09:27 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je potrdil obravnavo predloga spremembe zakona o visokem šolstvu po skrajšanem postopku. Vlagatelji zakona, poslanci Levice, se namreč zavzemajo za čimprejšnjo vrnitev pravic tistim študentom, ki so na podlagi 69. člena zakona ostali brez njih, zato iščejo tudi podporo za sklic izredne seje DZ.

Kot je na seji kolegija pojasnil prvopodpisani pod predlogom spremembe zakona Miha Kordiš (Levica), gre pri predlogu za manjšo spremembo zakona, ki pa za sabo potegne zelo pomembne stvari. Predlagajo namreč spremembo določbe v 69. členu zakona, ki določa, da so pravice študentov, kot so zdravstveno zavarovanje, subvencionirana prehrana, bivanje in prevoz ter pravica do štipendije, omejene najdlje na čas trajanja enega študijskega programa na posamezni stopnji.

V Levici so opozorili, da je ta lani sprejeta omejitev prizadela predvsem tiste, ki so se tekom študija prepisali na drug program, zato v predlagani spremembi zakona predlagajo njeno odpravo. Po Kordiševih besedah je zaradi omenjene določbe v preteklih dneh veliko študentov dobilo obvestilo, da so ostali brez zdravstvenega zavarovanja, zaradi česar so se znašli v krizi, ta pa se bo še poglobila, saj bodo ostali tudi brez drugih pravic, kot so subvencionirani prevozi in prehrana.

Kot je poudaril Kordiš, je treba omenjene pravice študentom vrniti čim prej, zato so si prizadevali že za uvrstitev zakonskega predloga na oktobrsko sejo, kar se ni zgodilo, je pa kolegij predsednika DZ danes soglasno podprl predlog spremembe zakona po skrajšanem postopku.

To pomeni, da bi bil lahko predlog obravnavan na novembrski seji, a si predlagatelji prizadevajo tudi za podporo poslanskih skupin za sklic izredne seje DZ, so pojasnili v poslanski skupini Levica, ki sicer šteje pet poslancev. Odločitev bo po njihovih navedbah znana v teh dneh. Za sklic izredne seje je po poslovniku DZ potrebnih vsaj 23 podpisov poslancev.