c S

Slovenski urad za Unesco in MZZ obžalujeta izstop ZDA in Izraela iz organizacije

16.10.2017 07:50 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - ZDA so v četrtek napovedale umik iz članstva v Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), kmalu za tem pa jim je sledil še Izrael. Iz urada za Unesco v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter z ministrstva za zunanje zadeve so za STA v skupni izjavi zapisali, da odločitev obeh držav obžalujejo.

Na ministrstvih so spomnili, da Unesco s svojimi programi in aktivnostmi na področju izobraževanja, znanosti, kulture in komunikacij krepi vezi med narodi in družbami ter s tem prispeva k doseganju skupnih ciljev ZN. "Globalne izzive je moč uspešno reševati le s skupnim naslavljanjem in medsebojnim sodelovanjem, zato upamo in si želimo, da se bo praktično sodelovanje obeh držav z organizacijo nadaljevalo tudi po spremembi njunega statusa," so zapisali.

Kot še piše v odzivu, je o konkretnih posledicah izstopa v tem trenutku še prezgodaj soditi: "Vsekakor pa ta ne prispeva h krepitvi multilateralnega sistema, ki v mednarodni skupnosti predstavlja temelj enakopravnega sodelovanja med državami. Slovenija si bo v vlogi članice Izvršnega odbora še naprej aktivno prizadevala za promocijo in poslanstvo Unesca."

Odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu je v četrtek v Parizu sporočil ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev bo v skladu s pravili Unesca začela veljati decembra 2018, ko bo sedanje ameriško predstavništvo pri Unescu nasledila opazovalna misija.

Generalna direktorica organizacije Irina Bokova je nemudoma izrazila globoko obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona. Kot je opozorila, "Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco", tudi glede na porast nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu. Umik ZDA je označila kot "izgubo za multilateralizem".

Kot je sporočila tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert, "ZDA te odločitve niso sprejele zlahka". So se pa za odhod iz Unesca odločile, ker potrebuje organizacija "korenito reformo" in ker se "protiizraelski predsodek" v njej nadaljuje. ZDA sicer upajo, da bodo kljub vsemu lahko ohranile status države opazovalke in da bodo lahko še naprej izražale svoja stališča glede zaščite svetovne kulturne dediščine.

Kmalu za Washingtonom se je s podobnim sporočilom v četrtek oglasil še izraelski premier Benjamin Netanjahu. Kot so sporočili iz njegovega urada, je premier zunanjemu ministrstvu naročil, naj pripravi vse potrebno za umik Izraela iz Unesca skupaj z ZDA. Obenem je pohvalil korak ZDA kot "pogumno in moralno odločitev, saj je Unesco postal gledališče absurda in, namesto da bi ohranjal zgodovino, to izkrivlja".

"Danes je nov dan v ZN, ko je treba plačati ceno za diskriminacijo Izraela. ZDA stojijo ob Izraelu in so resnični voditelj za spremembe v ZN. Zavezništvo med našima državama je močnejše kot kadarkoli," pa je v odzivu zapisal veleposlanik Izraela pri ZN Danny Danon.

V ozadju izstopa ZDA in Izraela je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija.