c S

Nadzorni svet ŠOUP sprejel odstop direktorja Kokla

11.10.2017 14:03 Koper, 11. oktobra (STA) - Dosedanji direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) je v torek nadzornemu svetu ŠOUP podal odstopno izjavo z mesta direktorja organizacije, nadzorni svet pa je njegov odstop sprejel, je na svoji spletni strani danes objavil ŠOUP. Kokl je odstop napovedal po pravnomočnosti obsodbe zaradi ponarejanja listin.

Že prejšnji teden je Delo poročalo, da namerava Kokl odstopiti s položaja na prvi seji nadzornega sveta, a vse od tedaj iz ŠOUP ni bilo dodatnih informacij.

V danes objavljenem sporočilu za javnost so sicer poudarili, da sta študentski zbor in nadzorni svet že pred časom spremenila statut organizacije, ki po koncu mandata sedanjega direktorja v prihodnje ne predvideva več funkcije direktorja.

"Takšni odločitvi je botrovalo dejstvo, da je bila funkcija direktorja neupravičeno v preteklosti tarča medijskih in drugačnih obračunavanj. Kljub temu, da direktor že do sedaj ni imel nobenega vpliva in pristojnosti vplivati na delovanje ŠOUP, je z ukinitvijo funkcije to dejstvo neizpodbitno," so dodali.

Višje sodišče je tik pred zastaranjem potrdilo sodbo okrajnega sodišča, ki je Kokla obsodilo na 14 mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo zaradi ponarejanja listin, je 2. oktobra poročal Radio Slovenija. Višji sodniki so zavrnili tako Koklovo pritožbo kot tudi pritožbo tožilstva, ki je predlagalo prepoved opravljanja funkcije direktorja. Tožilstvo je namreč menilo, da organizacije, ki letno upravlja s približno milijonom evrov študentskega denarja, ne more voditi obsojeni direktor.

Sodišče prve stopnje je novembra lani ugotovilo, da je Kokl kriv ponarejanja listin, ker je leta 2007 odredil objavo spremenjenega statuta študentske organizacije, čeprav je vedel, da ga študentski zbor ni potrdil. Tožilka Vesna Medica je tedaj v zaključnih besedah izpostavila, da je šlo za korenite spremembe statuta, s katerim je več pooblastil prešlo s funkcije predsednika študentske organizacije na funkcijo direktorja. Prav na podlagi spremenjenega statuta je Kokl, ki se mu je iztekel študentski status in ne bi mogel ostati predsednik ŠOUP, nato postal direktor organizacije. Omenjeni statut sicer ni več v veljavi, aktualni statut pa se uporablja že od leta 2014.

Tožilstvo je po poročanju Radia Slovenija proti Koklu vložilo tudi obtožbo, da se je prek podjetij Garmond in Duval, s katerima je povezan, okoristil z najmanj 150.000 evri študentskega denarja.