c S

Fajn je biti fit

11.10.2017 13:35 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo v petek in soboto potekal 12. kongres Športa za vse, kjer bodo strokovnjaki obravnavali priložnosti, ki jih prinaša povezovanje športa in medicine. Ustrezna telesna vadba ima številne pozitivne vplive na zdravje človeka, gibanje pomembno vpliva pri lajšanju težav pri kroničnih boleznih.

Kineziolog Aljaž Valič je na današnji novinarski konferenci v Olimpijskem izobraževalnem centru opozoril na pomen redne telesne vadbe. "Mednarodna priporočila so jasna: vsaj pol ure gibanja na dan, petkrat tedensko, torej aerobne aktivnosti, dvakrat po blagi ali srednji intenzivnosti, trikrat tedensko po višji intenzivnosti. Dvakrat na teden pa se priporoča trening moči. Vadba zelo dobro vpliva na lajšanje težav pri kroničnih, nenalezljivih boleznih, z vadbo vplivamo na to, da se te bolezni čim manjkrat pojavijo. Na splošno je fajn biti fit," je dejal Valič, strokovnjak, ki se ukvarja z gibanjem.

"Telesna priprava je pomembna tudi za vrhunske športnike, ki se še vedno premalo zavedajo pomena dobre telesne priprave. Nekateri imajo malo časa za dobro fizično pripravo, pomanjkljiva telesna priprava pa lahko privede do poškodb," je opozoril Valič.

V sklopu projekta Razvoj kadrov v športu trenutno v naši državi izvajajo dveinpolletni projekt, ki poteka na več lokacijah po Sloveniji, kjer se izvajajo vodene vadbe. Te so namenjene pacientom, ki jih njihov zdravnik po pregledu napoti do kineziologa in lokacije, kjer poteka vadba. "To vadbo smo poimenovali vadba na recept. Izsledki projekta bodo prikazani na kongresu samem. So obetavni, pri nekaterih se je zgodilo, da so zmanjšali vnos zdravil, da so izboljšali svoje subjektivno počutje in motorične teste. Vadbo bi priporočil prav vsem, tudi tistim, ki so v obdobju, ko mislijo, da ne morejo več. Tudi, če ne boš tekel maratona, je vadba smiselna, saj boš z vadbo denimo lažje vsakodnevno premagoval hojo po stopnicah," je poudaril Valič.

Telesna neaktivnost je četrti najpogostejši faktor tveganja za predčasno umrljivost. Številne evropske države se tega problema zavedajo in ukrepajo. V svetu je na tem področju vedno bolj aktualno povezovanje športne in medicinske stroke ter predpisovanje športne vadbe na napotnico, s čimer se spodbuja prebivalstvo k aktivnemu življenjskemu slogu s športom. Ugotovitve kažejo izredne pozitivne učinke tovrstnih aktivnosti, saj se je v nekaterih evropskih državah strošek zdravljenja posledic neaktivnega življenjskega sloga zmanjšal za skoraj petkrat.

Zato je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez skupaj s soorganizatorji kongresa kot osrednjo temo letošnjega, 12. kongresa Športa za vse, izbral naslov Športna stroka in medicina v partnerstvu varne, kakovostne in učinkovite vadbe.

Kongres je namenjen športnim delavcem, strokovnemu in medicinskemu osebju v zdravstvenih domovih, športnim klubom in društvom, ki jim sodelovanje z medicinsko stroko lahko prinaša nove poslovne priložnosti, ter športnim zvezam in vsem ostalim, ki delujejo na področju športne rekreacije.

Podpredsednik OKS Janez Sodržnik je Slovenijo izpostavil kot primer dobre prakse. "Prizadevamo si, da bi postali pomemben regionalni center na področju Športa za vse. Na zadnji seji IO OKS smo sklenili, da kandidiramo za organizacijo svetovnega kongresa Športa za vse leta 2021." Odločitev o gostitelju bo padla naslednji mesec v Seulu. Protikandidata sta Istanbul in Peking.

Vsebina kongresa je zanimiva za športen oziroma strokoven kader v športnih društvih, fitnes centrih in drugih športnih organizacijah. Športna unija Slovenije pa vsem vaditeljem, ki so že pridobili usposobljenost za delo v športu, sobotni del programa Kongresa priznava tudi kot opravljen licenčni seminar za strokovno delo v športu.

Na dvodnevnem kongresu športa za vse bodo strokovnjaki z različnih področjih obravnavali tematiko partnerstva športne stroke in medicine. Kot posebna gosta se bosta Kongresa udeležila tudi generalni sekretar Mednarodna organizacija športa za vse (Tafisa) Wolfgang Baumann ter projektna vodja oddelka Športa za vse Sarah van Ballekom pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, ki je prepoznal pomen športa za vse.

Dvanajsti kongres športa za vse bo v sklopu sejma Narava, zdravja. Pri OKS želijo, da bi se sejem znova imenoval sejem Narava, zdravje, šport, s čimer bi poudarili tesno povezanost vseh treh kot celote za zdravega človeka. "To je neločljivo, narava je naš največji športni objekt in imamo prednost pred marsikatero drugo državo. Dobro jo izkoriščamo za namene športa, a vidimo še veliko rezerv," je dodal Sodržnik.