c S

Zagotavljanju kadrov za Magno se bo pridružila tudi mariborska univerza

06.10.2017 11:16 Maribor, 06. oktobra (STA) - Magninemu projektu postavitve obrata v občini Hoče - Slivnica se bo v procesu zagotavljanja potrebnih kadrov s svojimi programi pridružila tudi mariborska univerza. Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je povedal, da je prav to glavni smisel njihovega sodelovanja, ob tem pa dodal, da giganti, kot je Magna, potrebujejo praktično vse profile kadrov.

Načrtovana naložba je po rektorjevih besedah tudi velika priložnost in možnost univerze, da bo lahko ponudila svoje znanje in izkušnje. "Najbolj me boli, ko vidim, da naši mladi strokovnjaki odhajajo preko meje in so tam vsi takoj zaposljivi, čeprav bi morali glede na sredstva, ki jih je naša država dala za njihov razvoj, morali delati tukaj," je dejal Tičar.

Rektor mariborske univerze, ki se je dopoldne sestal z ministrom Zdravkom Počivalškom, je dodal, da bodo zagotovo pristopili k projektu in usposobili vse tiste kadre, ki bodo potrebni. O tem se bodo odločili v dogovoru z omenjeno mednarodno korporacijo, ki jim bo povedala, kakšne profile potrebuje, da Sloveniji na koncu ne bo potrebno uvažati strokovnjakov od drugod.

Avstrijsko-kanadska avtomobilska multinacionalka je v četrtek od okoljskega ministrstva prejela gradbeno dovoljenje, 17. oktobra pa sta predvidena podpis pogodb z državo in položitev temeljnega kamna. S pogodbo o strateški investiciji se država zavezuje k izplačilu dobrih 18 milijonov evrov spodbude, v zameno pa Magna zagotavlja več kot 100 milijonov evrov vredno naložbo, kjer bo delo v petih letih dobilo najmanj tisoč ljudi. Prva faza predvideva postavitev lakirnice in zaposlitev 400 delavcev.