c S

Novogoriški Festival znanosti prinaša srečanje z znanostjo in znanstveniki

06.10.2017 09:03 Nova Gorica, 06. oktobra (STA) - e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, ki deluje pod okriljem Mladinskega centra Nova Gorica pripravlja že peti Festival znanosti. S projektom Festival znanosti Nova Gorica si e-Hiša prizadeva ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo in znanstveniki od blizu, v sproščenem okolju ter navdušiti otroke in mladino za naravoslovje in tehniko.

V sklopu dogodka so tudi letos poskrbeli za radovedneže vseh starosti, za katere so pripravili posebno dvodnevno doživetje s sejmom visoke tehnologije in predstavami "kitchen science" šova, so sporočili iz Mladinskega centra Nova Gorica.

V okviru letošnjega nekoliko drugače zasnovanega festivala z znanstvenimi šovi ter razstavnim prostorom se bodo odvijale predstavitve, interaktivni poskusi, delavnice in še marsikaj zanimivega za obiskovalce vseh starosti.

Posebnost letošnjega festivala, ki bo potekal danes in v soboto na kar 1000 kvadratnih metrih površine v športni dvorani novogoriške Osnovne šole Milojke Štrukelj, je nedvomno "kitchen science" šov francoskega fizika in kemika Fabrica Ribleta. Šov bo prvič v Sloveniji prisotne navduševal z enourno izobraževalno zabavo, polno demonstracijskih kuhinjskih eksperimentov, ki bo nedvomno spodbudila željo za poglabljanjem kuhinjskega eksperimentiranja tudi doma.

Petkovo dogajanje bodo popestrili tudi z gostovanjem Hiše eksperimentov, ki bo pripeljala dogodivščino Jajčkologija. Obiskovalci bodo poleg vsega ostalega izvedeli tudi kako trdna je jajčna lupinica, kako jajce potegne v steklenico in kako ga potisnemo iz steklenice.

Poleg znanstvenih šovov, ki bodo potekali v enem delu dvorane, bo v osrčje znanosti, tehnologije in razvoja popeljal tudi sejem visoke tehnologije. Na razstavnem prostoru se bodo poleg e-Hiše s predstavitvami, poskusi, delavnicami za obiskovalce predstavila številna podjetja, društva, šole in organizacije.

S Festivalom znanosti Nova Gorica in programi e-Hiše, novogoriške hiše poskusov si organizatorji prizadevajo uresničevati svoje poslanstvo na področju promocije naravoslovja in tehnike. Povezovanje in skupno prizadevanje za iskanje rešitev za izzive današnjega časa so po besedah direktorice Mladinskega centra Nova Gorica Lare Brun nedvomno potencial uresničevanja vizije trajnostnega razvoja v duhu spoštovanja danosti našega okolja.

"Verjamemo, da Festival znanosti spodbuja našo lokalno in širšo skupnost k oblikovanju skupne vizije razvoja ter dojemanja človeku prirojene vedoželjnosti kot vrednote, ki jo je potrebno gojiti, spodbujati in opolnomočiti. Letošnji Festival znanosti Nova Gorica s svojim programov nedvomno razkriva kako sta znanost in naš vsakdan tesno prepletena v celoto. Nedvomno gre za izkušnjo, ki je ne gre zamuditi," je povedala.