c S

Vlada inštitut za narodnostna vprašanja preoblikovala v javni zavod

06.10.2017 08:57 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji z odlokom inštitut za narodnostna vprašanja preoblikovala v javni raziskovalni zavod. Kot tak bo omogočil izvajanje dolgoročnih, za državo pomembnih strokovno-razvojnih nalog s področja delovanja inštituta, so sporočili po seji vlade.

Vlada pa je dala tudi soglasje za sodelovanje Slovenije v Observatoriju za polja teleskopov Čerenkova. Slovenija bo tako članica v observatoriju, za družbenika pa je vlada imenovala Univerzo v Novi Gorici. Sodelovanje sicer ostaja v njeni pristojnosti.

Za nacionalne dejavnosti v okviru projekta je predviden letni strošek v višini 50.000 evrov, še enkrat toliko naj bi znesli tekoči stroški.

Observatorij za polja teleskopov Čerenkova je projekt, ki je namenjen proučevanju pojavov na ekstremnih energijskih in velikostnih obsegih v naravi. Sodelovanje v projektu je vlada umestila na prednostni seznam mednarodnih projektov. Slovenija je sicer vključena v pripravo projekta od leta 2013, preko skupine raziskovalcev Laboratorija za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici in odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev Instituta Jožefa Stefana.