c S

Sviz zahteva zvišanje plač in sredstev v izobraževanju

06.10.2017 08:51 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od vlade zahtevajo takojšnje zvišanje proračunskih sredstev za izobraževanje in izboljšanje plač izobraževalcev, da bodo primerljive z drugimi poklici z enako izobrazbo. Če vlada zahtevam ne bo prisluhnila, napovedujejo tudi splošno stavko v izobraževanju, so danes sklenili.

Na razširjeni seji glavnega odbora Sviza, ki je ob svetovnem dnevu učiteljev potekal pod sloganom Zakaj je izobraževalno delo vredno manj?, je glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj predlagal, da začnejo kampanjo za izboljšanje plač in ne odnehajo, dokler se te ne izboljšajo. "Čas mirnega bivanja in bivanja v zbornicah je za nekaj časa končan," je napovedal.

Kot je poudaril, je bilo v času krize varčevanje na področju izobraževanje največje. "Vse vlade so v času krize sledile isti logiki in varčevanje poglabljale," je dejal Štrukelj, kar je označil za nesprejemljivo in destruktivno za našo prihodnost.

V Svizu so nezadovoljni z vrednotenjem izobraževalnega dela v Sloveniji, pri čemer opozarjajo tudi na izsledke poročila OECD, da so plače izobraževalcev nižje od plač poklicev s primerljivo izobrazbo. Delo učiteljev je zahtevno in odgovorno, zato zanj zahtevajo ustrezno plačilo.

V danes sprejetem sklepu zato od vlade zahtevajo takojšen začetek pogajanj o zvišanju plač izobraževalcev ter ponovno vzpostavitev porušenih razmerij v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in javni upravi. Od vlade tudi zahtevajo takojšnje zvišanje proračunskih sredstev za izobraževanje, ki mora po mnenju Sviza postati prednostna naloga države.

Področje izobraževanja postaja vedno bolj marginalno, izgublja se iz javnih razprav, znižuje se pomen in status učitelja v družbi, je še poudaril Štrukelj, ki je z nagovorom med zbranimi požel veliko odobravanja. Prepričan je, da se je v Sloveniji v zadnjih letih izgubil ustrezen status učitelja v družbi, ki je prvi pogoj in zagotovilo za učinkovito uresničevanje in uspešno izobraževanje.

Po besedah glavnega tajnika sindikata morajo "z vso skrbnostjo in resnostjo opozarjati" na nižanje sredstev v izobraževanju, katerih posledice se začnejo kazati šele čez desetletje. "To pa je nesprejemljivo in destruktivno za našo prihodnost," je poudaril Štrukelj in se spraševal, ali je izobraževalno delo res manj odgovorno od primerljivih del v javnem sektorju.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič pa je v nagovoru poudarila, da se bo ministrstvo še naprej borilo, da se položaj učitelja in položaj znanosti krepi, in izpostavila nekaj ukrepov ministrstva za izboljšanje položaja poklicev v izobraževanju.

"Že v naslednjih korakih pogajanja si bomo prizadevali za ureditev statusa učitelja," je napovedala. Po besedah ministrice je treba opolnomočiti poklic učitelja in prisluhniti njihovim zahtevam. Napovedala je, da bo vztrajala pri zagotovitvi stabilnega financiranja področja. "Imate moj glas, vedno," je še dejala Makovec Brenčičeva.