c S

Po predlogu vlade koncesijska dajatev od študentskega dela odslej tudi za investicije

05.10.2017 14:27 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - Vlada je danes za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov. Predlagane spremembe bodo omogočale večjo fleksibilnost pri porabi sredstev, saj bodo zbrana sredstva lahko namenjali tudi neposredno za financiranje investicijskih projektov.

Poleg tega predlog razširja namen porabe koncesijskih sredstev, in sicer pri javnih visokošolskih zavodih na gradnjo, nakup, rekonstrukcijo, prenovo in vzdrževanje, na področju študentskih domov pa razširja krog upravičencev tudi na dijaške domove in možno porabo sredstev na nakup, razširitev, rekonstrukcijo, vzdrževanje in opremljanje, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

S predlagano novelo se tako omogoča poraba sredstev ne le za odplačilo kreditov, pač pa tudi za direktno financiranje oziroma sofinanciranje investicij. Kot so zapisali v gradivu, z novelo zasledujejo načelo gospodarnosti, saj se v primeru razpoložljivih koncesijskih sredstev s tem omogoča tudi neposredno (so)financiranje investicij.

Z razširitvijo namena porabe sredstev na vsa investicijska vlaganja, pa se prav tako omogoča gospodarna poraba sredstev glede na izkazane potrebe. Odplačilo najetih kreditov ostaja prioriteta, neposredno (so)financiranje investicij bi bilo možno le s preostankom zbranih koncesijskih sredstev.

Vlada predlaga DZ obravnavo predloga novele po skrajšanem postopku.