c S

Dan učiteljev v znamenju zahteve po boljših plačah v vzgoji in izobraževanju

05.10.2017 08:13 Ljubljana, 05. oktobra (STA) - V šolskem sindikatu Sviz so ob letošnjem svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobru, napovedali začetek boja za izboljšanje plač v vzgoji in izobraževanju. Opozarjajo namreč, da so v Sloveniji plače učiteljic in učiteljev na vseh ravneh izobraževanja slabše od povprečja OECD in tudi nižje od plač primerljivo izobraženih zaposlenih v drugih poklicih.

Dan učiteljev bodo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) obeležili na razširjeni seji glavnega odbora na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, na kateri pričakujejo več kot tisoč zaposlenih z vseh ravni vzgoje in izobraževanja. Zbrane bo predvidoma nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

V ospredju srečanja bo po napovedih zahteva, da se ustrezno popravijo plače strokovnemu delu članstva z visokošolsko izobrazbo, magisteriji in doktorati. Pri tem so v sindikatu opozorili, da se zaposleni z univerzitetno izobrazbo v državni upravi v povprečju uvrščajo v 43. plačni razred, zdravniki brez specializacije celo v 44., medtem ko se v vzgoji in izobraževanju uvrščajo le v 36.

Izpostavili so tudi zmanjševanje deleža javnih sredstev za izobraževanje v času krize. Po podatkih OECD je namreč Slovenija v času gospodarske krize med državami članicami OECD najbolj znižala delež sredstev za izobraževanje, ki jih namenja iz proračuna. Leta 2010 je denimo za izobraževanje namenila 10,1 odstotka javnih izdatkov, štiri leta pozneje pa 8,7 odstotka in je bila precej pod povprečjem držav OECD, ki je znašalo 11,3 odstotka.

Po podatkih statističnega urada je sicer v šolskem letu 2015/16 v osnovnih in srednjih šolah za mladino in odrasle poučevalo 24.000 učiteljev in učiteljic. Povprečna bruto plača v izobraževanju pa je v letu 2015 znašala 1764 evrov.