c S

Krioelektronska mikroskopija neprecenljive vrednosti za znanost

04.10.2017 14:07 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Metoda krioelektronske mikroskopije, za katero so si trije znanstveniki prislužili letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo, je neprecenljive vrednosti za znanost, je ocenila vodja odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Marjetka Podobnik.

Kot je pojasnila, metoda ni nova, je pa v zadnjem desetletju doživela revolucionaren razvoj. Njeni začetki segajo v 70., 80. leta prejšnjega stoletja, ko so danes objavljeni Nobelovi nagrajenci Jacques Dubochet, Joachim Frank in Richard Henderson začeli razvijati tehnike, ki omogočajo, da lahko z elektroni gledamo biološke molekule.

"Tehnično so razvili, kako lahko gledamo pod pogoji, ko vzorec zamrznemo in s tem manj uničimo biološke vzorce. Zdaj lahko gledamo, kako so molekule sestavljene na atomski ravni, velike skupke, fleksibilne delce, zgradbo organel v celicah, torej ogromno stvari, ki jih z drugimi komplementarnimi metodami strukturne biologije ne moremo," je še povedala Podobnikova. Dejala je, da gre za eno od metod, s katerimi gledamo struje molekul, dragocena pa je, ker daje pomembne dodane vrednosti.

"Ta metoda je bila uporabljena tudi pri raziskavah, ki so bile v preteklosti že nagrajene z Nobelovo nagrado, kot je bil na primer ribosom pred leti," je ponazorila Podobnikova.

Revolucionaren razvoj je krioelektronska mikroskopija po njenih besedah dosegla v zadnjem času s tehničnim razvojem načinov priprave vzorca, detektorjev, mikroskopa in programov za procesiranja podatkov. "To področje se zdaj razvija praktično na mesečni ravni in omogoča vpogled v molekule, ki jih prej nismo mogli gledati," je še pojasnila vodja odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu.