c S

S projektom Človek ne jezi se - združi se do boljšega razumevanja medkulturnih razlik

03.10.2017 14:23 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije je z zaključno prireditvijo sklenila projekt Človek ne jezi se - združi se. Generalna sekretarka zveze Breda Krašna je pojasnila, da so s projektom mlade osveščali o človekovih pravicah različnih etničnih skupin ter skozi skupinske igre krepili razumevanje medkulturnih razlik in vrstniško povezovanje.

Krašna je v nagovoru poudarila, da je projekt Človek ne jezi se - združi se namenjen informiranju, osveščanju ter promociji strpne in vključujoče družbe. Skozi igre so želeli mladim na neformalen, sproščen in igriv način približati problematiko odklonilnega odnosa do pripadnikov etničnih skupin, ki so prisotne na slovenskem ozemlju, ter do beguncev in migrantov.

Mlade so na njim prijazen način osveščali o človekovih pravicah, krepili razumevanje medkulturnih razlik oz. spodbujali medkulturni dialog. S spoznavanjem drugega bo po besedah Krašne mladim lažje razumeti, da lahko priseljenci z znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe.

Dejala je, da je projekt pomemben, ker so mladim predstavili različne igre ter tako spodbudili medosebne interakcije in vrstniško povezovanje. V okviru projekta so izpeljali tudi različne aktivnosti - med drugim so organizirali dodatno usposabljanje za vzgojitelje na letovanjih in zbrali 30 iger iz različnih držav.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je mlade opozoril, da je pred njimi prihodnost, ki ni v celoti odvisna le od vsakega posameznika. Mladi po njegovih besedah nosijo odgovornost, da s svojim ravnanjem usmerjajo tok zgodovine: "V kolikor boste med seboj širili ljubezen in ne sovraštva, toliko več možnosti je, da boste sebi in svojim otrokom prihranili kakšne hude izkušnje."

Tudi sporočilo projekta Človek ne jezi se - združi se je, da je veliko več stvari med ljudmi takih, ki nas povezujejo, kot tistih, ki nas ločujejo, je dejal Pahor. "Bolj ko bomo drug drugega spodbujali k strpnosti in sožitju, več možnosti je, da razlike ne bodo odločilno vplivale na to, da bi se dogajalo kaj hudega," je še dodal.

Na prireditvi so predstavili tudi koledar za prihodnje leto, na katerem je pri vsakem mesecu predstavljena družabna igre iz ene od držav. Koledarje bodo podarili osnovnim šolam, knjižnicam ter organizacijam, ki se srečujejo z begunci in migranti.