c S

S Pozdravom brucem v novo študijsko leto pospremili ljubljanske študente

03.10.2017 08:39 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Letošnja generacija brucev ljubljanske univerze je s tradicionalnim dogodkom Pozdrav brucem na Kongresnem trgu pred stavbo univerze tudi uradno vstopila v novo študijsko leto. Dobrodošlico jim je ob začetku novega obdobja izreklo vodstvo univerze in ljubljanski župan Zoran Janković. Novo študijsko leto pa je slavnostno odprl novi rektor Igor Papič.

Rektor ljubljanske univerze Papič je bruckam in brucem dejal, da ga izredno veseli, da so si za svoj študij izbrali vrhunsko izobraževalno in znanstvenoraziskovalno institucijo, "ljubljansko univerzo, v najlepšem mestu na svetu".

"To je šele prvi korak do vašega končnega cilja," je dejal Papič, ki je prepričan, da bodo tisti, ki bodo z marljivostjo in vztrajnostjo prišli do konca, torej do diplome, dobili svojo poklicno izobrazbo. Zaželel jim je uspešen začetek študijskega leta. Novi rektor ljubljanske univerze je dobrodošlico izrekel tudi tujim študentom, ki študirajo na univerzi.

"Brucke in bruci dobrodošli v Ljubljani, dekanje in dekani vas komaj čakajo na fakultetah," je bruce pozdravil župan Janković in jim zaželel same odlične ocene.

Novopečene študente je pozdravil in jim zaželel uspešno študijsko leto tudi predsednik upravnega odbora univerze Borut Božič. Predsednik študentskega sveta ljubljanske univerze Matej Drobnič pa jim je svetoval, naj izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja univerza tako na študijskem kot obštudijskem področju, in naj bo to obdobje čim bolj aktivno in kreativno.

Zabavno in družabno popoldne se bo na Kongresnem trgu, kjer bruci lahko pridobivajo dodatne informacije o študiju in obštudijskih dejavnostih na stojnicah vseh 23 fakultet in treh akademij,

zaključilo s koncertom glasbene skupine Xequtifz. Najbolj vztrajni pa lahko druženje nadaljujejo na zabavi dobrodošlice Študentskega kampusa.

V študijskem letu 2017/2018 bo na ljubljanski univerzi vpisanih več kot 35.000 študentov, med njimi okoli 8000 brucev. Tujcev, ki se na univerzo vpisujejo prvič, je okoli 500. Na vseh treh stopnjah študija jih bo sicer letos skupno vpisanih dobrih 2000. Končni podatki o številu vpisanih študentov bodo znani konec oktobra.

V novo študijsko leto je vkorakalo tudi okoli 3600 bruck in brucev mariborske univerze. Fakultete so jim pripravile uvajalne dneve in pozdrave dobrodošlice. V petek so tudi na medicinski fakulteti pripravili sprejem za bodoče študente medicine. Ob tej priložnosti sta bruce pozdravila in nagovorila rektor univerze Igor Tičar in dekan fakultete Ivan Krajnc. Danes je bil sprejem tudi za tuje študente, ki študirajo na mariborski univerzi.

Tudi na primorski univerzi so bruci in ostali študenti danes veselo vstopili v novo študijsko leto. Univerza je namreč skupaj s številnimi institucijami in podjetji ter lokalno skupnostjo na Titovem trgu v Kopru pripravila dobrodošlico novopečenim študentkam in študentom, ki so za svoj nadaljnji študij izbrali eno od šestih fakultet te univerze. Nagovorili so jih med drugim rektor Dragan Marušič, koprski župan Boris Popovič ter predsednik študentskega sveta univerze Gregor Gulič.