c S

Teden otroka bo izpostavil pomen bolj ustvarjalnega učenja

02.10.2017 09:45 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Teden otroka, ki se bo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije začel danes, bo pod skupno temo Povabimo Sonce v šolo izpostavil pomen bolj ustvarjalnega učenja in razmišljanja. Otroci povedo veliko dobrega o šoli, imajo pa tudi predloge, kako jo še izboljšati, pravi predsednica ZPMS Darja Groznik.

Po besedah Groznikove je pomembno spodbujanje otrok k sodelovanju, na kar opozarja tudi Svet Evrope. "Odrasli smo odgovorni, da otrokom nudimo čim boljše pogoje za njihov razvoj," je poudarila za STA. "Otroke moramo voditi, a jih hkrati poslušati," je dodala.

Mladinski pisatelj Primož Suhodolčan je v poslanici ob tokratnem tednu z naslovom Povabimo Sonce v šolo otroke pozval, naj bodo radovedni. "Radovedno iskanje znanja je najlepša igra," je zagotovil.

Teden otroka se bo v številnih aktivnostih osredotočil na radovedno šolo in veselje do odprtega in uporabnega znanja. ZPMS si prizadeva, da bi imeli dostop do učenja in znanja vsi otroci. Od danes bo potekala dobrodelna dražba čevljev za smučarski tek vrhunskih slovenskih biatloncev. Izkupiček pa bodo namenili štipendijskemu skladu ZPMS.

Šola je po podatkih iz raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jo je leta 2014 izvedel med šolajočimi otroki, starimi 11, 13 in 15 let, všeč 30 odstotkom mladostnikov. Bolj je všeč dekletom kot fantom. Več deklet kot fantov je mnenja, da razrednik bolje ocenjuje njihovo delo za šolo, so pa z delom za šolo bolj obremenjene kot fantje.

V osnovno šolo je bilo po podatkih državnega statističnega urada v začetku šolskega leta 2016/17 vključenih 97 odstotkov otrok, starih od šest do 14 let, v srednješolsko izobraževanje pa je bilo vključenih 93 odstotkov starih od 15 do 17 let.

Teden otroka, ki ga ZPMS pripravlja od leta 1954, se tradicionalno začenja s prvim ponedeljkom v oktobru, ko obeležujemo tudi dan otroka. Združeni narodi so namreč pred več kot 60 leti pozvali vse države sveta, naj vsaka določi poseben dan, ki bo opozarjal na pomen blaginje otrok.