c S

Začenja se novo študijsko leto

02.10.2017 09:44 Ljubljana, 02. oktobra (STA) - Za okoli 79.500 študentov se danes začenja študijsko leto, v katerega nekateri vstopajo prvič. Zanje univerze, fakultete in študentske organizacije pripravljajo različne dobrodošlice. Slednjo jim je v poslanici v petek zaželela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

V poslanici je ministrica posebno pozornost namenila brucem. "Brez dvoma so študentska leta, če sodim na podlagi lastnih izkušenj, eno najbolj vznemirljivih obdobij. Ne le, da odraščamo osebnostno, vsako leto prinaša tudi veliko novih znanj, kar je odlična naložba za življenje, zato brez strahu in pogumno v nove zmage," je zapisala in naštela nekaj novosti v visokem in višjem šolstvu, ki jih čakajo letos.

Opomnila jih je, da se je treba za uspeh potruditi, a hkrati poudarila, da so to vendar res posebna leta, zato naj jih uživajo z dobrim, kakovostnim učenjem, pa tudi s kakšno zabavo, a po pameti ter jim zaželela, da bodo znali najti pravo mero v vsem.

Ministrica je dobro in uspešno in tudi najboljše v znanju novo študijsko leto zaželela tudi zaposlenim v višjem in visokem šolstvu.

Za bruce in njihove starše ter ostale študente ljubljanska univerza pred svojo stavbo na Kongresnem trgu pripravlja Pozdrav brucem, s katerim bodo slavnostno odprli novo študijsko leto. Na stojnicah ob spremljajočem glasbenem in plesnem programu se bodo predstavile fakultete in akademije. Zvečer pa ljubljanska študentska organizacija v kampusu pripravlja dobrodošlico s koncertom hrvaške pevke Jelene Rozge.

Mariborska univerza za novopečene študente pripravlja sprejem na univerzi. Mariborska študentska organizacija pa bo brucem pred njihovim fakultetami z informativno mapo zagotovila vse informacije o študiju.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza, kjer bodo mlade na fakultetah univerze nagovorile dekanje in dekani, vse skupaj pa bosta na Titovem trgu v Kopru pozdravila rektor Dragan Marušič in koprski župan Boris Popovič. Letos bodo bruci prejeli tudi posebno majico.