c S

Radeljska knjižnica bo prostore dobila v nekdanji veleblagovnici

02.10.2017 08:52 Radlje ob Dravi, 30. septembra (STA) - Minuli teden se je začela obnova nekdanje veleblagovnice Tima v središču Radelj ob Dravi. Občina, ki je večinski lastnik stavbe, je za obnovo svojega dela stavbe pridobila 353.000 evrov kohezijskih sredstev, stavbo pa bo obnovila z javno-zasebnim partnerstvom. V obnovljene prostore se bo predvidoma še letos med drugim preselila knjižnica.

Celotna naložba v energetsko sanacijo objekta v središču mesta je ocenjena na 1,1 milijona evrov. Od tega na občinski del odpade dobrih 460.000 evrov, ki jih bo občina v višini 353.000 evrov krila z nepovratnimi sredstvi, uspešno pridobljenimi na javnem razpisu ministrstva za infrastrukturo za energetsko sanacijo stavb v javni lasti.

Preostalo vrednost energetske sanacije bodo krili zasebniki. Delavska hranilnica bo za sanacijo svojega dela dodala 63.000 evrov, lastnik gostinskega lokala v objektu, radeljski podžupan Robert Potnik, bo kril stroške energetske sanacije v višini nekaj manj kot 40.000 evrov. Na javnem razpisu izbrani partner v projektu javno-zasebnega partnerstva, družba Tames, pa bo prispevala dobrih 544.000 evrov, so STA pojasnili na občini.

Družba Tames bo energetsko obnovo nekdanje veleblagovnico zaključila predvidoma do sredine decembra letos, tako da na občini računajo, da bodo do konca leta v nove prostore v centru mesta preselili radeljsko knjižnico, ki ima že vrsto let najete prostore v poslovno-trgovskem objektu ob robu mesta. Knjižnica bo pridobila precej prostora, saj se zdaj razprostira na 540 kvadratnih metrih površin, po novem pa bo imela na voljo 1300 kvadratnih metrov.

Prostori knjižnice bodo urejeni v prvem nadstropju obnovljene stavbe, v drugem nadstropju bo sedež uprave knjižnice in sedež radeljske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Prav tako bo v drugem nadstropju urejena večja galerija. V pritličju stavbe bodo prostori Delavske hranilnice in gostinski lokal, v kletne prostore pa se bo preselil mladinski kulturni center.

Po končani energetski sanaciji objekt v upravljanje za 15 let prevzema na razpisu izbrani koncesionar, omenjena ptujska družba Tames, ki ji za opravljanje storitve energetskega pogodbeništva pripada plačilo za doseganje pogodbeno zagotovljenih prihrankov energije. Višina prihrankov za celotno pogodbeno obdobje po podatkih občine znaša neto dobrega pol milijona evrov.