c S

Razpis za sofinanciranje nakupa IKT-opreme v vzgojno-izobraževalnih zavodih

29.09.2017 14:20 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Na spletni strani Akademske in raziskovalne mreže Slovenije je objavljen javni razpis za sofinanciranje izgradnje brezžičnih omrežij in nakupa informacijsko-komunikacijske (IKT) opreme v okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. Za to je predvidenih nekaj manj kot 34 milijonov evrov.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je namen razpisa zagotoviti dostop do interneta z vzpostavitvijo brezžičnih omrežij v vzgojno-izobraževalnih zavodih in omogočiti večjo uporabo IKT-opreme.

S tem želijo prispevati k večji kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa, učencem in dijakom pa s kakovostnimi e-storitvami in e-vsebinami zagotoviti izboljšane kompetence, boljše dosežke ter večjo usposobljenost, ki so ključni elementi za uspešnejše gospodarstvo in družbo.

Na razpis se lahko prijavijo osnovne in srednje šole ter zavodi za otroke s posebnimi potrebami oz. vzgojno-izobraževalni zavodi, ki so navedeni v priloženem seznamu.

Za izgradnjo brezžičnih omrežij je predvidenih slabih 14,6 milijona evrov, od tega iz sredstev kohezijske politike 62,5 odstotka, iz lastnih sredstev vzgojno-izobraževalnih zavodov pa 37,5 odstotka. Za nakup IKT opreme je skupno predvidenih dobrih 19,3 milijona evrov, in sicer enak delež iz sredstev kohezijske politike in lastnih sredstev vzgojno-izobraževalnih zavodov.

V sofinanciranje bo v obeh kohezijskih regijah vključenih 955 vzgojno-izobraževalnih zavodov, od tega 431 v Zahodni Sloveniji in 524 v Vzhodni Sloveniji. Rok za prejem vlog za dodelitev sredstev je 22. oktober. Izgradnja brezžičnih omrežij pa bo potekala v letih 2018, 2019 in 2020.

Sredstva kohezijske politike se v 80 odstotkih zagotavljajo iz evropskega sklada za regionalni razvoj in v 20 odstotkih iz državnega proračuna, ki so namenjena za sofinanciranje kohezijske politike.