c S

Začetek projekta Odlični v znanosti 2017 v znamenju biotehniških ved

29.09.2017 08:41 Ljubljana, 29. septembra (STA) - V Mariboru se bo danes odvil prvi dogodek v okviru letošnjega projekta Odlični v znanosti, ki ga že šesto leto zapored pripravlja Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). Na prvem dogodku bodo slovenski znanstveniki in znanstvenice predstavili dosežke s področja biotehniških ved. Skupno se bo v okviru projekta zvrstilo šest dogodkov.

Svoje dosežke bodo ob 19. uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru predstavili raziskovalci Miha Krofel, Tomislav Levanič in Martin Škrlep ter raziskovalke Maja Mikulič Petkovšek, Nataša Tozon in Ines Mandič Mulec.

Dogodek bo vključen tudi v program Evropske noči raziskovalcev, ki bo danes potekala v sedmih Slovenskih krajih. Pri organizaciji ARRS sodeluje z Univerzo v Mariboru, ki je partnerica v slovenskem konzorciju omenjenega programa.

Ostali dogodki projekta Odlični v znanosti se bodo oktobra odvili na različnih lokacijah v Ljubljani ter v Novem mestu. V ljubljanski Kavarni Union bosta 2. in 16. oktobra potekali predstavitvi dosežkov s področja medicine ter naravoslovja. Oba dogodka bosta vključena v cikel poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, ki jih izvaja društvo Satena.

Predstavitev dosežkov s področja humanistike in družboslovja bo potekala 4. oktobra v Slovenskem etnografskem muzeju, 10. oktobra pa bodo v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v ospredju dosežki s področja tehnike, predstavljen pa bo tudi dosežek s področja interdisciplinarnega raziskovanja.

Zadnji dogodek se bo odvil 18. oktobra v prostorih Gimnazije Novo mesto, kjer bodo predstavili drugi sklop dosežkov s področja naravoslovja.

Odlični v znanosti je projekt, ki ga agencija izvaja v okviru promocije znanosti. Gre za izbor najvidnejših dosežkov preteklega leta, ki so vsako leto javno predstavljeni v obliki kratkih poljudnih predavanj. Na ta način agencija omogoča vpogled v delovanje in rezultate znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji.