c S

V Žalcu odprli energetsko sanirano enoto vrtca Žalec I

28.09.2017 16:29 Žalec, 28. septembra (STA) - V Žalcu so danes odprli energetsko sanirano enoto vrtca Žalec I. Kot je ob tej priložnosti povedal žalski župan Janko Kos, gre za največjo vrtčevsko enoto v žalski občini, v kateri je prostora za 169 otrok, zanje pa skrbi 16 vzgojiteljic. Vrednost naložbe je znašala 300.000 evrov, 29 odstotkov sredstev pa je občina pridobila prek državnega razpisa.

Na vrtčevski enoti Žalec I, ki je bila odprta leta 1972, ima pa osem igralnic, so tako izvedli toplotno izolacijo ovoja stavbe, zamenjali okna in vhodna vrata, zamenjali so tudi obstoječo toplotno črpalko za pripravo tople sanitarne vode. Uredili so prezračevanje, prenovili ogrevalni sistem in posodobili razsvetljavo.

Osnovni namen naložbe je bila nižja poraba energije in posledično nižji stroški energije. Nižja poraba energije bo prinesla tudi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in zagotovila ugodnejše pogoje za uporabnike vrtca. Osnovni cilj naložbe je bil urediti vrtec tako, da bo okoljsko prijazen in stroškovno učinkovit.

Pomemben cilj naložbe predstavlja tudi osveščanje, motiviranje in informiranje uporabnika o učinkoviti rabi energije.