c S

Sklepna okrogla miza F3ŽO o prisilnem upokojevanju starejših znanstvenikov

28.09.2017 15:56 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Sistem prisilnega upokojevanja in onemogočanja dela starejših znanstvenikov ni škodljiv le na ravni države, ampak vodi tudi posameznike v depresijo in demenco, je na današnji sklepni okrogli mizi Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) opozoril svetovalec predsednika republike za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Boštjan Žekš.

Okrogla miza je bila namenjena razmisleku o ustvarjanju ustreznega okolja za delo starejših, posebej odmevna pa je bila prav Žekševa razprava. Poudaril je, da je Slovenija uvedla prisilno upokojevanje starejših znanstvenikov na dveh zmotnih predpostavkah: "Ni res, ali vsaj ni dokazano, da upokojevanje starejših znanstvenikov, intelektualcev odpira delovna mesta za mlajše."

Prav tako po Žekševih besedah ne drži, da lahko znanje, ki ga je starejši intelektualec pridobil tekom življenja in dela, brez škode zavržemo. "Po svetu tega ne delajo," je spomnil. Kot primer je navedel ZDA, kjer lahko človek dela, dokler je za to sposoben in dokler njegovo znanje nekdo potrebuje: "V EU pa upokojeni znanstveniki večinoma še delajo na različne načine, če le želijo."

Žekš se je zavzel za spremembo neustrezne davčne zakonodaje, ki ovira delo starejših. "Veliko težje pa bo spremeniti prevladujoče prepričanje, da odrivanje nekaterih skupin s trga dela prinaša drugim večje možnosti," je dejal. Dodal je, da po njegovem mnenju velja ravno nasprotno - čim bolj je aktivna celotna družba, več novih delovnih mest se odpira.

V. d. generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Jurij Snoj je razmišljal o ukrepih za povišanje stopnje delovne aktivnosti starejših, pri kateri Slovenija močno zaostaja za povprečjem EU. Eden od ukrepov je po njegovih besedah vzpostavitev zdravega delovnega okolja za vse generacije.

Pomemben ukrep za ohranjanje starejših v zaposlitvi je tudi spodbujanje izobraževanja in vseživljenjskega učenja, je izpostavil Snoj. Po njegovih besedah je prav tako pomembno vključevanje starejših v aktivno politiko zaposlovanja. Predstavnik Obrtne zbornice Slovenije Dušan Bavec pa je spomnil na ustrezne finančne spodbude delodajalcem za zaposlovanje starejših.

"Spodbude naj bodo namenjene tudi za ohranitev zaposlitve in ne zgolj za novo zaposlitev," se je zavzel Bavec. Obrtnikom in podjetnikom pa bi morala zakonodaja po njegovih besedah omogočiti prejemanje polne pokojnine, kljub ohranitvi dejavnosti, pri čemer bi plačevali vse davke in ustrezne prispevke.

Letošnji Festival za tretje življenjsko obdobje se bo končal s popoldansko slovesno prireditvijo. Zbrane bosta nagovorila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mija Pukl.