c S

Državna sredstva za raziskave in razvoj lani nekoliko večja

28.09.2017 11:50 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Državna proračunska sredstva za raziskovalno-razvojno dejavnost so se lani po večletnem padanju nekoliko povečala. Slovenija je lani za raziskave in razvoj namenila 162,8 milijona evrov sredstev, kar je za 1,8 odstotka več kot predlani, kažejo podatki statističnega urada.

Sredstva, namenjena za raziskave in razvoj, izražena v deležu bruto domačega proizvoda, so lani dosegla 0,40 odstotka, kar je za 0,01 odstotne točke manj kot v prejšnjem letu.

Večina, 91 odstotkov sredstev je bila porabljena v državnem in visokošolskem sektorju. Po višini in deležu mu je sledil poslovni sektor (osem odstotkov), en odstotek sredstev pa je bil usmerjen v zasebni nepridobitni sektor in v tujino.

Struktura državnih proračunskih sredstev za raziskave in razvoj kaže, da je bil tudi lani največji delež sredstev namenjenih uresničevanje cilja splošni napredek znanja. Pomembna cilja za Slovenijo glede na dodeljeno višino sredstev sta ostala tudi industrijska proizvodnja in tehnologija ter zdravje.

Letos naj bi se obseg sredstev za raziskave in razvoj po načrtovanem začetnem poračunu povečal. Začetna sredstva iz državnega proračuna za letos znašajo 172,3 milijona evrov, kar pomeni, da država načrtuje, da bo za to dejavnost namenila 9,5 milijona evrov več kot lani.