c S

Študentske organizacije zagovornice študentskih pravic in interesov

28.09.2017 08:34 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je krovna organizacija študentov v Sloveniji, pod okriljem katere delujejo različne študentske organizacije univerz, visokošolskih zavodov in lokalnih skupnosti, ki mladim z različnimi dejavnostmi pomagajo preživeti leta študentskega življenja ter se zavzemajo za njihove pravice in interese.

ŠOS se zavzema za uresničevanje in varovanje interesov in potreb vseh študentov v Sloveniji, je razvidno s spletne strani organizacije. Kot so navedli, si prizadevajo vplivati zlasti na izboljšanje študijskih razmer, socialnega položaja študentov ter na razvoj obštudijskih in interesnih dejavnosti. Te cilje ŠOS uresničuje predvsem z aktivnim sodelovanjem pri oblikovanju nacionalne politike in programov na različnih področjih študentskega življenja. Pravice in interese študentov posameznih univerz in visokošolskih zavodov pa zastopajo študentske organizacije univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

Osnovna dejavnost Študentske organizacije Univerze na Primorskem je organiziranje in izvajanje programov ter projektov obštudijskih dejavnosti za študente primorske univerze na kulturnem, izobraževalnem in športnem področju interesnega delovanja študentov. Podobne interese študentov zastopa tudi Študentska organizacija Univerze v Mariboru, ki vodi politiko tudi na področju socialnega in ekonomskega položaja študentov ter mednarodnega sodelovanja.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani se zavzema za uresničitev študentskih pravic, skrbi za kakovosten študij ter pestro in kakovostno študentsko življenje študentov ljubljanske univerze. S svojim delovanjem ŠOU vpliva tudi na oblikovanje zakonodaje in predpisov, ki urejajo področja študija, študentskega življenja in dela, zavzemajo pa se tudi za "zagotavljanje človekovih pravic, še posebej posebnih družbenih skupin, ter za ozaveščanje javnosti na področju ekologije in zdravega načina življenja".

Ljubljanskim študentom na voljo vrsta organizirane pomoči

Pod okriljem ŠOU v Ljubljani deluje tudi več zavodov, ki izvajajo programe različnih področij in "s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo slovensko civilno-družbeni in kulturni prostor," so prepričani v ŠOU.

Zavod Študentska svetovalnica tako študentom ponuja brezplačno pravno, socialno in psihološko svetovanje, Zavod ŠOU šport pa organizira športno-izobraževalne tečaje in usposabljanja ter mladim ponuja različne vrste rekreacije po ugodnih cenah. Izobraževalni Zavod ŠOLT ponuja širok izbor različnih izobraževalnih, športnih in jezikovnih tečajev. Z nepovratno denarno in materialno pomočjo pa študentom v socialni stiski pomaga Fundacija Študentski tolar.

V zadnjih letih se lahko ljubljanski študenti z vprašanji, pobudami, izkušnjami ali idejami obrnejo tudi na varuha študentovih pravic. Ta opozarja na kršitve pravic študentov in posreduje v primeru, če so te kršene. Po navedbah ŠOU je trenutna varuhinja velikokrat pomagala študentom v stiski ali jih preusmerila na pravi naslov, kjer so nato reševali njihove težave.

Za dobrobit mladih na lokalni ravnih skrbijo študentski klubi

Študentski klubi pa so tisti, ki se zavzemajo za dobrobit študentov in dijakov na lokalni ravni, je razvidno s spletne strani Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), ki jih združuje kot krovna organizacija ter skrbi za smotrno in namensko delovanje študentskih klubov. V Škisovi družini deluje več kot 50 klubov. Že dve desetletji Zveza Škis pripravlja Škisovo tržnico, kulturno-zabavno prireditev za mlade, ki temelji na promociji slovenske kulture in kulinarike.

Delovanje študentskih organizacij sicer ureja zakon o skupnosti študentov, ki je bil sprejet leta 1994. Pozivi k zakonodajnim spremembam so prišli iz Študentskega društva Iskra lani spomladi. Prvotni predlog so poslanci oktobra lani v DZ zavrnili. Nato je delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov različnih s študentskim življenjem povezanih organizacij, pripravila skupen predlog, ki ureja delovanje študentskih organizacij in nekatere prakse nadzora.

Predlog novele zakona o skupnosti študentov, ki je že prestal javno in medresorsko obravnavo, pa je v nadaljnjem usklajevanju. Predlog, ki je bil decembra lani z različnimi deležniki sicer usklajen na delovni skupini, je za nekatera ministrstva še vedno nesprejemljiv, je konec februarja pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.