c S

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Kočevju regijski izobraževalni festival zaTE

27.09.2017 10:54 Novo mesto/Črnomelj/Trebnje/Kočevje, 27. septembra (STA) - V Novem mestu, Trebnjem, Črnomlju in Kočevju se je danes začel tridnevni 6. regijski izobraževalni festival zaTE, ki letos hkrati poteka v štirih krajih. Njegova prireditelja, novomeški Razvojno-izobraževalni center (RIC) in novomeška enota zavoda za zaposlovanje sta letos k sodelovanju povabila tudi območne zavode za izobraževanje odraslih.

Na nedavni novinarski konferenci v omenjenem novomeškem centru so poudarili, da bo festival zaTE, ki so ga danes začeli s celodnevnim nizom delavnic na temo zaposlovanja, izobraževalne možnosti letos prvič hkrati ponudil v štirih krajih. Ponekod pa bodo danes pripravili tudi srečanja z delodajalci.

V četrtek bodo v Novem mestu pripravili skupni strokovni posvet Učenje - priložnost danes, za izzive jutri, zadnji dan festivala, v petek, pa bodo v trgovskih središčih v Novem mestu in Črnomlju ter na kočevski tržnici postavili t. i. stojnice znanja. Hkrati bodo na območni enoti Zavoda RS za zaposlovanje v Novem mestu potekali hitri zmenki z delodajalci.

Na vseh prireditvenih mestih bodo vse festivalske dni na voljo tudi informacije ter različno gradivo izobraževalnih organizacij in delodajalcev.

Kot so pojasnili prireditelji, želijo z omenjenim festivalom poudariti pomen sodelovanja in povezovanja deležnikov na področju vseživljenjskega učenja ter spodbuditi mreženje in sodelovanje med odločevalci, gospodarstvom in izobraževanjem za čim boljši razvoj spretnosti odraslih in učinkovitejši gospodarski regijski razvoj.

Sicer pa več kot 50 izvajalcev in 30 sodelujočih organizacij pripravlja bogat tridnevni program, pretekle festivale pa je v povprečju obiskalo do tisoč obiskovalcev, so še povedali na predstavitveni novinarski konferenci.

Kot ugotavljajo na novomeški enoti Zavoda RS za zaposlovanje, so se razmere na trgu dela na Dolenjskem in v Beli krajini v zadnjih treh letih bistveno spremenile. V primerjavi z januarjem 2014, ko je so imeli največ prijavljenih brezposelnih, se je število teh do zdaj znižalo za nekaj več kot 43 odstotkov. Sicer podatki za letošnji junij kažejo 7,8-odstotno stopnjo prijavljene brezposelnosti, ki pa je v Beli Krajini in na Kočevskem nekoliko višja, so še dodali.