c S

Novela zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju v nadaljnjo obravnavo

27.09.2017 08:07 Ljubljana, 26. septembra (STA) - DZ je na današnji seji s 73 glasovi za in petimi glasovi proti potrdil, da je predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki omejuje fiktivni vpis v srednje šole in izenačuje pravice izobraževanja za tujce, primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju izboljšuje učinkovitost izobraževanja skozi natančnejšo opredelitev trajanja statusa dijaka, vzpostavlja centralni register učnih mest, izobražuje tujce in predpisuje tečaj slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski.

Z novelo se uvaja tudi priloga k spričevalu, ki zagotavlja podrobne, enotne in mednarodno primerljive informacije delodajalcem o doseženi poklicni kvalifikaciji.

Predlagane posodobitve in uskladitve se nanašajo predvsem na omejitev trajanja statusa dijaka, s katero se bo zmanjšala možnost fiktivnega vpisa, na izenačitev pravic do srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja za tujce, ki v Sloveniji plačujejo davke in prispevke, s slovenskimi državljani in zagotavljanje tečaja slovenščine za dijake, katerih materni jezik ni slovenski jezik ali niso končali osnovnošolskega izobraževanja v Sloveniji.

V noveli gre tudi za omejitev vzporednega izobraževanja zgolj na izobraževanje v umetniški gimnaziji, za pogoje za vpis dijakov s posebnimi potrebami, in natančnejšo določitev dolžnosti dijaka in razlogov, zaradi katerih je lahko izključen iz šole.

Večina poslanske razprave je bila namenjena omejitvam fiktivnega vpisa v srednjih šolah. V SDS so že napovedali dopolnila k predlogu novele zakona v drugi obravnavi. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Andreja Barle Lakota je zagotovila, da bodo "vse predloge v dobro dijakov natančno pregledali".