c S

Vlada po oceni Cerarja vzpostavila vzdržen model učbeniške politike

26.09.2017 10:57 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Vlada je v času ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič vzpostavila trajnostni in vzdržen model učbeniške politike, je na današnji seji DZ povedal premier Miro Cerar. Priznal je, da je bila v času krize obremenitev staršev glede stroškov izobraževanja povečana, vendar pa se ta obremenitev po njegovi oceni zdaj postopno zmanjšuje.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v poslanskem vprašanju premierju Miru Cerarju opomnil, da so slovenske brezplačne osnovne šole "za naše delavske družine nenavadno drage". Slovenska gospodinjstva k strošku izobraževanja v osnovni šoli namreč prispevajo kar 12 odstotkov, kar je bistveno več kot denimo v sosednjih državah, je pojasnil. Stroški izobraževanja po njegovih besedah še rastejo, in to hitreje od ostalih življenjskih stroškov.

Premierja je vprašal, kaj bo vlada storila, da socialno šibkejšim družinam šolskih potrebščin ne bo treba več prejemati s strani dobrodelnih organizacij. Zanimalo ga je, kako namerava vlada zagotoviti brezplačnost osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja.

Predsednik vlade je pojasnil, da je učbenik edino učno gradivo, ki ga zakon kot takšnega opredeljuje. Učbeniški skladi so bili ustanovljeni ravno zaradi dostopnosti učbenikov vsem učenkam in učencem. Ti skladi so se sprva obnavljali tako, da so strošek izposoje delno prispevali starši, postopoma pa je ta strošek prevzela država.

Zaradi gospodarske krize so skladi od 2009 začeli drseti v krizo, v šolah pa so začeli zastajati obrabljeni in celo neveljavni učbeniki, je spomnil premier. Tudi ob prenovi učnih načrtov šole otrokom niso mogle zagotavljati ustreznih novih učbenikov. Zato je vlada po letu 2015 postopoma zagotovila sredstva šolam, da so povsem prenovile učbeniške sklade, tako da imajo danes povsem prenovljen in delujoč nabor veljavnih učbenikov, je povedal.

Vlada je po njegovih besedah maja predstavila tudi nov model, ki bo tudi za prihodnja leta zagotovil stabilen in trajnosten model upravljanja z učbeniki. Šole tako od letos avtonomno razpolagajo s sredstvi učbeniškega sklada, učenkam in učencem 1. razreda se ob učbenikih brezplačno zagotovijo tudi delovnih zvezki in delovni učbeniki. Izposoja učbenikov za vse učence pa še naprej ostaja brezplačna, je navedel premier.

Šole tako postajajo odgovorne za učbeniško politiko, vlada pa ohranja pregled nad učbeniško problematiko, je med drugim povedal Cerar.