c S

Študenti se večinoma učijo iz zapiskov in gradiv v digitalni obliki

26.09.2017 08:47 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Natančnega podatka o tem, koliko študenti koristijo različne oblike študijskega gradiva, ni. Pregled izposoje knjižničnega gradiva v slovenskih visokošolskih knjižnicah kaže trend padanja izposoje v tiskani obliki, kar je posledica dostopnosti vedno večje količine gradiva v digitalni obliki, pa tudi padanja števila študentov, so prepričani v Nuku.

Pri študentih, ki študirajo v veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice (Nuk), opažajo, da povečini uporabljajo zapiske in fotokopije, med tistimi, ki študirajo iz knjig, pa je približno polovica takih, ki študirajo iz lastnih knjig, druga polovica pa uporablja knjižnično gradivo, so povedali za STA.

Vendar je to lahko zgolj specifika Nuka, saj nimajo zadostnega števila enot študijskega gradiva, da bi ga izposojali na dom in ga lahko uporabniki prebirajo zgolj v čitalnici.

Raziskava, ki so jo jeseni 2015 izvedli v Nuku, je pokazala, da povprečen uporabnik knjižnice za delo in študij raje kot elektronske uporablja tiskane knjige.

"Zaradi drugačnega študija oziroma bolonjskega procesa ter novih medijev, kot so elektronske knjige in revije, spletni blogi in drugo, ne moremo primerjati študija pred 20 oziroma 30 leti s študijem danes," opozarjajo v Nuku in dodajajo, da je danes študentom na voljo veliko več gradiva v različnih oblikah.

Trend zmanjševanja izposoje tiskanega gradiva je po navedbah Nuka prisoten tudi v visokošolskih/univerzitetnih knjižnicah po svetu, kajti današnje generacije želijo hiter in enostaven dostop do študijskega gradiva in za raziskovalno delo potrebnih informacij, in to od koder koli in ob katerem koli času prek mobilnih tehnologij.

Izposoja gradiva zato po navedbah Nuka že dolgo ni več kazalec tega, na kakšen način študentje študirajo oziroma katera gradiva pri tem uporabljajo.

Podatka o tem, koliko študenti uporabljajo različne oblike študijskega gradiva, tudi na Študentski organizaciji Slovenije nimajo. Pet let stari podatki iz raziskave o dostopnosti študijske literature, ki jo je izvajal resor za študijsko problematiko, so pokazali, da se študentje najpogosteje učijo iz zapiskov.

"Vir informacij za študente so fizična gradiva, katerih je v večini primerov dovolj na izposojo v fakultetnih oz. univerzitetnih knjižnicah. Pogosto je tudi kopiranje gradiv, denimo člankov, ali zapiskov s predavanj," je za STA pojasnil Matevž Kokol iz ŠOS.

Pričakovano je vedno več obveznega in dodatnega študijskega gradiva v obliki e-gradiv (prek spletnih učilnic), prav tako pa je študentom omogočen brezplačen dostop do nacionalnih in mednarodnih zbirk bibliografskih in drugih podatkov.

Letos bodo študentom fakultete za družbene vede kot na prvi fakulteti ljubljanske univerze odprli nov portal elektronskih gradiv. Študentom bo tako olajšan dostop do večine študijskih gradiv, s čimer želijo še dodatno spodbuditi branje gradiv oz. bralno kulturo.