c S

V Laškem konferenca koordinatorjev Ekošole

18.09.2017 10:18 Laško, 18. septembra (STA) - Okoljsko društvo Doves, ki v Sloveniji izvaja različne mednarodne okoljske programe za spodbujanje trajnostnega razvoja, danes v Laškem gosti mednarodno konferenco koordinatorjev Ekošole. Gre za program, namenjen spodbujanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni proces.

Na konferenci vsako leto najuspešnejšim šolam podelijo tudi zelene zastave, mednarodna priznanja za njihovo aktivno vlogo na področju okoljskega osveščanja. To je edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji Mednarodnega sklada za okoljsko izobraževanje (FEE).

Ob celodnevni tržnici primerov dobrih praks bodo podelili še druge nagrade najboljšim v preteklem šolskem letu ter predstavili novo spletno aplikacijo. Malo pred poldnevom bo potekala okrogla miza o tem, kako z mladimi o okolju in z okoljem, na kateri bodo ob domačih sodelovali tudi gostje iz Hrvaške, Srbije, BiH.

V popoldanskem delu konference bodo predstavili program dela v aktualnem šolskem letu, ki med drugim vključuje štiri nove projekte - Hrana ni za tjavendan; Misija: Zeleni koraki; Star papir zbiram, prijatelja podpiram ter Mladi poročevalci.

Ekošola je metodološko in mednarodno primerljiv program z medpredmetnim povezovanjem znanja za življenje, ki razvija odgovoren odnos do okolja, narave in bivanja nasploh. V Sloveniji ga Doves izvaja od leta 1996, vanj pa so vključene slovenske vzgojne in izobraževalne ustanove, od vrtcev do osnovnih in srednjih šol, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter domov.

Osnovno načelo programa je, da bodo otroci, učenci in dijaki nekoč vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh našega življenja, skozi dejavnosti v programu pa postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja, vplivajo na obnašanje odraslih ter spreminjajo njihove vzorce ravnanja.