c S

V Ljubljani se začenja svetovni kongres Unesca o prosto dostopnih izobraževalnih virih

18.09.2017 09:55 Ljubljana, 18. septembra (STA) - V Ljubljani se danes začenja tridnevni svetovni kongres Unesca o prosto dostopnih izobraževalnih virih, na katerem želijo poudariti pomen tovrstnih virov za uresničevanje cilja zagotavljanja vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter spodbujanja vseživljenjskega učenja. Na kongresu je predviden tudi sprejem akcijskega načrta.

Kongres, ki ga v sodelovanju z Unescom organizira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, bo potekal kot medvladna konferenca, na njem pričakujejo več kot 500 udeležencev iz več kot 100 držav, med drugim pride tudi več kot 30 ministrov.

Gre za drugi svetovni Unesco kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih. Prvi je bil leta 2012 v Parizu. Z deklaracijo, ki so jo takrat sprejeli, so spodbudili, naj bodo vsi izobraževalni viri, ki jih financira vlada, prosto dostopni. Ljubljanski kongres in akcijski načrt, ki bo na njem sprejet, pa po mnenju generalne direktorice Unesca Irine Bokove pomenita novo priložnost za države, da od besed preidejo k dejanjem in uresničijo zaveze.

Akcijski načrt, ki je za sprejem predviden na zadnji dan kongresa, torej v sredo, bo po navedbah organizatorjev vključeval operativna priporočila in načrte za 195 članic Unesca o tem, kako prosto dostopne izobraževalne vire vključiti v izobraževalne sisteme in prispevati k digitalni transformaciji. Priporočila in načrte so pripravili tudi na podlagi šestih regionalnih posvetov, ki so jih od decembra lani do maja letos pripravili na Malti, v Katarju, na Mauritiusu, v Braziliji, Maleziji in na Novi Zelandiji, dopolnili pa jih bodo tudi na podlagi razprav na ljubljanskem kongresu.