c S

Soglasje k ustanovitvi podružnice moskovske univerze velik korak tako za univerzo kot za Koper

18.09.2017 08:41 Koper, 15. septembra (STA) - Rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič je ob današnjem srečanju z ruskim veleposlanikom Dokujem Zavgajevom pozdravil soglasje slovenske vlade k ustanovitvi podružnice moskovske univerze Lomonosov v Kopru. Ustanovitev omenjene podružnice predstavlja pomemben korak tako za UP kot za Koper, je prepričan Marušič.

Vlada je namreč na četrtkovi seji podala soglasje k soustanovitvi podružnice moskovske državne univerze M. V. Lomonosov v Kopru in s tem zagotovila tudi proračunska sredstva za vzpostavitev in začetno delovanje podružnice v višini 500.000 evrov.

Rektor Marušič je v današnji izjavi za medije pred srečanjem z ruskim veleposlanikom poudaril pomen ustanovitve omenjene podružnice na več ravneh. Tako bo Fakulteta za management po njegovih besedah kot prva poslovna šola v tem okolju izobraževala kadre za delovanje na ruskem trgu in obratno. Obenem je to za UP velika priložnost, da napreduje v znanstvenih disciplinah, ki jih že obravnava, in da vzpostavi nove v povezavi s to univerzo.

Nenazadnje pa je ta korak pomemben tudi za univerzitetno mesto Koper. "Pričakujem, da bo Koper postal izredno pomembno stičišče znanstvenega, izobraževalnega in gospodarskega sodelovanja," je dodal Marušič.

Kot je poudaril, gre pri ustanovitvi podružnice tako prestižne šole za velik dosežek, ki je primerljiv samo z nekaterimi dosežki na športnem področju, npr. uvrstitvijo Maribora v nogometno Ligo prvakov: "Tako približno razumimo tudi uspeh Univerze na Primorskem v tem kontekstu."

Veleposlanik Zavgajev je ugotavljal, da sodelovanje med Rusijo in Slovenijo v zadnjem času poteka predvsem na področju znanosti in kulture. Hkrati je izrazil zadovoljstvo z današnjim dogodkom, ki po njegovem pomeni še en pomemben korak k razvoju tovrstnega sodelovanja. Ustanovitev podružnice moskovske univerze bo pri tem odprla povezovanje Rusije tako s slovenskimi kot z evropskimi podjetniki, je dodal.

Skupna prizadevanja predstavnikov Univerze na Primorskem in Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova za vzpostavitev skupnega slovensko-ruskega izobraževalnega in raziskovalnega središča segajo v oktober 2014, ko so podpisali pogodbo o sodelovanju med Fakulteto za management UP in Ekonomsko fakulteto Državne univerze Lomonosova v Moskvi, so spomnili na UP.

Po dveh letih medsebojnih usklajevanj sta novembra 2016 v Kopru pogodbo o ustanovitvi skupnega izobraževalno-raziskovalnega središča Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova v Kopru podpisala rektorja univerz Dragan Marušič in Viktor Sadovniči, februarja letos pa sta Sadovniči in slovenski zunanji minister Karl Erjavec v Moskvi podpisala memorandum med slovensko vlado in univerzo Lomonosova o ustanovitvi omenjene podružnice v Kopru.