c S

Na celjskem sejmu o zaposlovanju mladih in priložnostih vajeništva

15.09.2017 11:47 Celje, 15. septembra (STA) - Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško je skupaj z evropskim poslancem Francom Bogovičem danes na mednarodnem obrtnem sejmu v Celju predstavila projekt Zavezništva za mlade. Z gosti, med katerimi je bil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, so spregovorili o pomanjkanju ustrezno usposobljenega kadra in priložnostih vajeništva.

Projekt Zavezništvo za mlade je nastal na pobudo multinacionalke Nestle in je namenjen odpravljanju nezaposlenosti med mladimi v Evropi, ki je še zlasti narasla v času gospodarske krize. Kljub slednji po Bogovičevih besedah Nemčija, Avstrija in Švica niso nikoli presegle desetodstotne brezposelnosti med mladimi, kar gre pripisati tudi tamkajšnjemu dualnemu sistemu poklicnega izobraževanja.

Slovenija je trenutno s 15-odstotno brezposelnostjo med mladimi na evropskem povprečju, še vedno pa je dokaj pri repu glede na uspešnost zaposlovanja v treh letih po zaključku šolanja, je dejal Bogovič.

Kot je povedal, je cilj vseevropskega projekta do leta 2020 zaposliti 230.000 mladih, pri tem pa je uspeh z različnimi ukrepi že viden, saj je v dveh letih delo dobilo že 115.000 mladih, sodelujejo pa z več kot 200 evropskimi podjetji, ki ponujajo okoli 600 različnih programov.

"V Sloveniji bo treba vključiti več praktičnega pouka v šole, dvigniti tehnično kulturo ter povezati iniciative, predvsem pa med ljudmi izkoreniniti miselnost, naj se otroci gredo šolat zato, da jim ne bo treba delati," je še dejal evropski poslanec.

Predstavnica območne obrtne zbornice Krško Janja Starc je predstavila projekt, ki so se ga lotili decembra lani ter se medtem uspešno prijavili na razpis Erazmus+, kjer kot vodilni partner sodelujejo s partnerji iz Hrvaške, Srbije in Nemčije. Slednja v projektu sodeluje predvsem kot država z vzorno urejenim sistemom vajeniškega izobraževanje in bo na ostale prenesla bogate izkušnje.

Okrogle mize se je udeležil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, ki je spomnil na opozorila OECD o staranju prebivalstva ter poudaril, da mora naša država nujno pridobiti mlad in tehnično izobražen kader, namesto da mladi odhajajo v tujino.

Izrazil je razočaranje nad dejstvom, da so v letošnjem prvem letu od sprejema zakona o vajeništvu k tovrstnemu izobraževanju od 200 načrtovanih uspeli privabiti le 53 mladih, zato je treba po njegovem nujno v to vložiti več truda in promocije. Trg pa bo po njegovem tisti, ki bo v prihodnje uredil plačno politiko, saj zaradi povečanega povpraševanja po delavcih dobrega kadra podjetnik ne bo več dobil, če ga ne bo dobro plačal.

Po mnenju gospodarskega ministra pa imamo trenutno srečo, da se nahajamo v obdobju rasti, ko začenja primanjkovati delovne sile, vendar je težava v tem, da imamo premalo usposobljene delovne sile.

Tudi sam je mnenja, da bo treba že v osnovnih šolah mlade začeti vzgajati v duhu, da delo spet postane vrednota. Še vedno je namreč po njegovem marsikoga sram, da bi šel na vajeniško šolo, Počivalšek pa pri tem kaže na razvite države, kjer so tudi primeri, ko danes podjetja vodijo ljudje, ki so v njih začeli kot vajenci.

Ob tem je priznal, da bo treba več truda vložiti v promocijo teh poklicev, kar država lahko stori preko Spirita in Slovenskega podjetniškega sklada, vendar po njegovem vsaka stvar traja nekaj časa. "Dobili smo zakon o vajeništvu in vemo, da je še marsikaj potrebno narediti, pri tem pa je najbolj pomembno, da se dviguje potreba po delavcih," je še dodal Počivalšek.