c S

V Nakvisu izražajo bojazen glede sprememb zakona o javnih agencijah

14.09.2017 16:03 Ljubljana, 14. septembra (STA) - V Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) se s predlaganimi spremembami zakona o javnih agencijah ne strinjajo, ker usodno posega v pravno-organizacijsko obliko agencije. Ta ne spada med javne agencije, kar sta ugotovila računsko in višje sodišče in ni odgovorna pristojnemu ministrstvu, je zatrdil njen direktor Ivan Leban.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost, objavljenem tudi na spletni strani Nakvisa, zapisal Leban, agencija res deluje na področju visokega šolstva in zanjo veljajo določbe zakona o visokem šolstvu, pri čemer organizacijsko, upravljavsko, finančno in odločevalsko ni podrejena ministrstvu oziroma kateremukoli drugemu zunanjemu deležniku.

Kot direktor agencije od 2013 Leban skrbi za njeno zakonito delovanje in ne namerava prevzemati odgovornosti za posledice odvzema samostojnosti in neodvisnosti delovanja agencije, kot je napovedan s spremembami zakona. "Iz izkušenj pa vemo, če bodo spremembe uveljavljene, da vsaka sprememba potegne za seboj ogromno dodatnega dela," je poudaril.

Nakvis se po njegovih navedbah tudi pripravlja za ponovno mednarodno preverjanje izpolnjevanja evropskih standardov, in sicer ESG 2015, v katerih je samostojnost in neodvisnost agencij za kakovost še bolj poudarjena. Gre za obnovo vpisa v EQAR. O nameravanih spremembah zakona mora Nakvis po Lebanovih navedbah obvestiti EQAR in ENQA (mednarodna združenja za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu).



Nakvis je namreč državni organ sui generis v javnem sektorju definiran z zakonom o visokem šolstvu in sklepom o ustanovitvi. Tak naj tudi trenutno ostane, je poudaril Leban in omenil, da je tudi pristop k institucionalni evalvaciji/akreditaciji vzbudil v Evropi precej zanimanja in univerze so se ponovno začele zavedati svoje avtonomije.

Sicer pa se je Slovenija s podpisom evropskih dokumentov v Bergnu (2005) in Erevanu (2015), pa tudi v zakonu o visokem šolstvu piše, da se mora Nakvis ravnati po evropskih standardih in smernicah.

"Nakvis že šesto leto deluje skoraj brez težav kot nevladni neposredni uporabnik proračuna, tudi pravniki imajo pomisleke proti spremembam zakona o javnih agencijah," je opozoril Leban.

Poudaril je, da agencija deluje dobro in je mednarodno priznana, in se vprašal, zakaj bi to sedaj porušili. Predlaga le, da se iz predloga sprememb zakona črtajo členi, povezani z Nakvis.

Glavni cilj sprememb zakona o javnih agencijah, ki je prestal javno obravnavo, je poenotenje organizacije in dela javnih agencij. Direktorja agencije bodo izbrali po postopku javnega natečaja s postopkom preko uradniškega sveta, izrecno pa bodo uredili še nezdružljivost opravljanja funkcije direktorja in člana sveta. V pogodbi o zaposlitvi direktorja bodo določeni pričakovani rezultati in cilji dela za mandat, pri čemer bodo doseganje ciljev letno preverjali.

Člane sveta agencije bo imenovala vlada, v nekaterih javnih agencijah pa se bo vzpostavil tudi strokovni svet kot senat, v katerega člane lahko imenuje tudi državni zbor. Število zaposlenih v javni agenciji se bo določilo v kadrovskem načrtu, ki ga bo sprejela vlada.

Sicer pa se je na Nakvis s poslanskim vprašanjem obrnil tudi poslanec Bojan Dobovšek, ki ga je zanimalo, kdaj bo Nakvis sprejel merila za mednarodno sodelovanje pri visokošolskem izobraževanju v skladu s spremembami zakona o visokem šolstvu iz decembra lani. "Merila so v usklajevanju med notranjimi deležniki, v naslednjih dneh pa tudi med zunanjimi, v Nakvisu pričakujemo, da bo usklajena merila sprejel svet agencije na oktobrski seji," je med drugim odgovoril Leban.