c S

Šolarji s programom Varni na kolesu do novih prometnih znanj

12.09.2017 08:24 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Z novim šolskim letom se začenja šesta sezona programa Varni na kolesu. Ta mladim kolesarjem prinaša nova prometna znanja, v programu pa lahko sodelujejo vsi učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. K sodelovanju vabijo vse osnovne šole, ki se lahko prijavijo do 20. septembra.

Organizatorji poudarjajo, da je kolesarska vzgoja otrok ključna, zato prek šole in podpornih izobraževalnih programov najmlajši spoznajo cestnoprometne predpise in se naučijo pravilnega ravnanja v prometu. Kolesarski izpit jim tako omogoči samostojno, predvsem pa samozavestnejše vključevanje v promet.

Med nasveti za varno kolesarsko izkušnjo, ki jih šolarji spoznajo v okviru programa, pa izpostavljajo nošenje čelade, ki lahko reši življenje in nanjo nikoli ne smemo pozabiti. Zelo pomembna je tudi tehnična brezhibnost kolesa, prav tako ne smemo zanemariti spretnosti in znanja.

V minulih letih je vseslovenski program Varno na kolesu z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol, so sporočili organizatorji.

Program poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.