c S

Nekdanja ravnateljica soboške gimnazije ni kazensko odgovorna

12.09.2017 08:14 Murska Sobota, 11. septembra (STA) - Nekdanja ravnateljica Gimnazije Murska Sobota Regina Cipot, ki so jo julija 2012 ovadili zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja, ni kazensko odgovorna in je dokončno oproščena. V pravdnem postopku pa jo je delovno sodišče spoznalo za krivo, zaradi česar mora šoli vrniti denar.

Mariborsko višje sodišče je novembra lani potrdilo oprostilno sodbo soboškega okrožnega sodišča v delu obtožnice, ki je Cipotovi očital zlorabo uradnega položaja, na okrožnem tožilstvu pa so zaradi pomanjkanja dokazov umaknili tudi drugi del obtožnice, ki je odpuščeni ravnateljici očital nevestno delo v službi.

Na začetku sojenja je tožilstvo Cipotovi očitalo kaznivi dejanji nevestnega dela v službi in zlorabe položaja, ker je računovodji odrejala izplačila na svoj in na račune drugih zaposlenih s šolskega računa, potem ko je v blagajni vzajemne pomoči zmanjkalo denarja. Nepravilnosti naj bi se dogajale tudi pri izplačilih regresov, odpravnin in potnih nalogov.

Julija 2011 je petnajst zaposlenih na Gimnaziji tudi ostalo brez plač, tožilstvo pa je v obtožnici še trdilo, da naj bi ravnateljica šolo oškodovala za najmanj 32.000 evrov.

Na prvem sojenju je bila Cipotova obsojena le zaradi nevestnega dela v v službi - na šest mesecev pogojne zaporne kazni, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in predlagalo natančno razdelano morebitno oškodovanje. Ker tega izvedenec finančne stroke ni mogel izračunati, je tožilstvo umaknilo še ta del obtožnice, tako da je dokončno oproščena.

Sicer pa je prav Cipotova, ki je bila marca 2012 odpuščena, organom pregona prijavila, da se na šoli dogajajo nepravilnosti. Računovodja Borut Sečko, ki se je branil, da je le izpolnjeval navodila ravnateljice, je pred sojenjem Cipotovi priznal krivdo, med drugim si je na svoj račun nakazal šolski denar. Obsojen je bil na devet mesecev zapora in jih je prestal v hišnem zaporu.

Pritožbo Cipotove, ker naj bi jo neupravičeno odpustili, je delovno sodišče na prvi in drugi stopnji zavrnilo, prav tako ni uspela z revizijo na vrhovnem sodišču.

V drugi pravdi na delovnem sodišču pa je to odločilo, da mora Cipotova gimnaziji vrniti 32.000 evrov. Kot je za STA povedal zdajšnji ravnatelj Roman Činč, je sedem tisoč evrov že vrnila, računovodja pa je vrnil vrnil 70 tisoč evrov. Še vedno pa je odprta pravda, v kateri gimnazija od Sečka in računovodskega servisa Finthink, kjer je bil Sečko v službi, zahteva 111.000 evrov.