c S

Do nedelje na gospodarskem razstavišču že 12. Otroški bazar

08.09.2017 13:11 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Vse do nedelje bo na gospodarskem razstavišču potekal že 12. Otroški bazar. Na tradicionalnem sejmu za družine so tudi letos poleg sejemskega programa na voljo številne športne aktivnosti ter glasbeni, plesni in gledališki nastopi. Letos pa na Otroškem bazarju potekata tudi dve dobrodelni akciji za otroke iz socialno ogroženih družin.

V okviru dobrodelne akcije Podari zvezek bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje otrokom iz socialno šibkih družin podarila nove šolske potrebščine, ki jih bodo obiskovalci prinesli na bazar. V sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije pa so organizatorji bazarja pripravili tudi dobrodelno dražbo športnih rekvizitov najuspešnejših slovenskih športnikov. Izkupiček iz prodaje bo šel v fond Fundacije za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolji, je zapisano na spletni strani bazarja.

Na otvoritvi bazarja sta obiskovalce predvsem pa otroke pozdravila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki sta otrokom zaželela prijetno druženje ob delavnicah in veliko zabave na Otroškem bazarju.

Na sejmu sicer s samostojnim razstavnim programom sodeluje tudi ministrstvo za delo. Ministrica pa bo nekaj ur dnevno prisotna tudi na sejemskem prostoru ministrstva, kjer bo na voljo za pogovore z obiskovalci o aktualnih zadevah s področja dela ministrstva, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Svoje programe in projekte pa letos na bazarju predstavlja tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in njene članice. V nedeljskem ustvarjalnem kotičku bodo tako na primer predstavili igre iz različnih koncev sveta, ki so jih pri ZPMS zbrali v sklopu projekta Človek, ne jezi se - združi se. Preko iger, zbranih od drugih etničnih skupin, manjšin, beguncev in migrantov, ki živijo pri nas, si prizadevajo mlade ozaveščati o človekovih pravicah in krepiti njihovo razumevanje medkulturnih razlik ter spodbujati medkulturni dialog, so sporočili iz ZPMS.

V sklopu ustvarjalnih delavnic so bazar obiskale tudi majhne živali ljubljanskega živalskega vrta ter eksotične živalice Družinskega gledališča Kolenc, na zunanji ploščadi pa obiskovalce čaka mali živalski vrt, kjer lahko spoznajo jakobovo ovco s štirimi rogovi.

Za otroke najzanimivejši del letošnjega bazarja pa so policijska motorna vozila, prikaz nudenja prve pomoči in reševalni psi uprave za zaščito in reševanje. Otroci se na razstavnem prostoru slovenske policije namreč lahko povzpnejo na njihova motorna vozila ter prižgejo sirene in intervencijske luči. Člani policijskega orkestra pa so za to priložnost pripravili tudi glasbeni program. V popoldanskem času se bodo ekipi policistov na bazarju pridružili tudi policisti konjeniki z dvema lipicancema.

Na razstavnem prostoru Rdečega križa Slovenije (RKS) in Uprave RS za zaščito in reševanje so zaposleni in prostovoljci za otroke pripravili prikaz nudenja prve pomoči. Boštjan Novak iz strokovne službe RKS je povedal, da je bazar idealna priložnost, da mentorji in vzgojitelji obnovijo znanje prve pomoči ali pa se z njo seznanijo otroci. Prav tako na Rdečem križu želijo, da bi prvo pomoč uvrstili tudi med redne ali izbirne učne vsebine v šolah, saj opažajo, da se ljudje na splošno premalo zavedajo, kako pomembno je nudenje prve pomoči, je še dodal Novak.

Program bazarja je sicer tudi letos medgeneracijsko obarvan. Dnevni centri aktivnosti za starejše so za danes pripravili plesne delavnice za vse generacije ter delavnice, kjer si bo lahko vsak izdelal družabno igro spomin in na katerih bodo obiskovalci razvijali in trenirali tudi svojo pozornost in koncentracijo.

Že četrtič bo danes in v soboto potekalo tudi dvodnevno srečanje nosečnic in mladih staršev. Namen srečanja je na enem mestu odgovoriti na čim več vprašanj, s katerimi se srečujejo mladi starši. Številni strokovnjaki bodo predavali na temo priprave na porod in uspešnega dojenja, sočutnega starševstva, prehranskega načrta, dojenja, spanja ter nošenja dojenčka.

Na zunanji ploščadi bazarja pa je na voljo tudi poletno drsališče s pravim ledom v organizaciji skupine Lucky Luka, je še zapisano na spletni strani organizatorjev bazarja.