c S

Varuh išče kandidate za zagovornike otrok

07.09.2017 15:06 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Varuh človekovih pravic v oktobru in novembru pripravlja novo usposabljanje kandidatov za zagovornike otrok. Varuh je zato objavil javni poziv za kandidate, na katerega se lahko zainteresirani prijavijo do 25. septembra.

Število udeležencev usposabljanja je omejeno. Ker želijo možnost zagovornika ponuditi otrokom v vseh slovenskih regijah, bodo imeli prednost pri izboru kandidatke oziroma kandidati iz regij, kjer trenutno zagovornikov primanjkuje.

Kandidati morajo za pristop k izobraževanju izpolnjevati pogoje, kot so najmanj višja izobrazba humanistične smeri, najmanj pet let delovnih izkušenj na področju dela z otroki oziroma na družinskem področju ter opravljen intervju. Udeležence usposabljanja bo izbrala komisija in jih o tem obvestila do 4. oktobra.

Varuh je leta 2008 začel pilotni projekt zagovorništva otrok, v katerem so usposobili in izobrazili prve zagovornike. Trenutno je aktivnih 40 zagovornikov. Institut zagovorništva pa uvajajo predlagane dopolnitve zakona o varuhu človekovih pravic, ki so trenutno v parlamentarni proceduri.

Institut je predviden kot strokovna pomoč otrokom, da izrazijo svoje mnenje v vseh postopkih in dejavnostih, kjer so udeleženi. Pridobljeno mnenje otroka pa zagovorniki posredujejo pristojnim organom. Predlog za imenovanje zagovornika bi lahko podal vsakdo, ki meni, da otrok ne more uresničiti svoje svobode izražanja.

Če oba starša ali zakonita zastopnika soglašata z imenovanjem, zagovornika otroka postavi varuh, sicer pa predlog pošlje pristojnemu centru za socialno delo ali sodišču, ki vodi postopek.

Zagovorništvo se bo opravljalo v okviru mreže prostovoljcev, ki mora zagotavljati enako dostopnost do zagovornika vsem otrokom. Gre za častno funkcijo, ki ne predstavlja delovnega razmerja. Jim pa pripada nagrada ter povrnitev potnih stroškov.