c S

V Ormožu energetsko sanirajo šole in vrtce

06.09.2017 14:53 Ormož, 06. septembra (STA) - Ormoška občina se je letos s pomočjo evropskega sofinanciranja lotila energetske sanacije kar sedmih objektov v skupni vrednosti dobrih 2,9 milijona evrov. Gre za sanacijo osnovnih šol in vrtcev, od teh bodo štiri objekte zaključili v kratkem. Čeprav so računali na zaključek del še pred začetkom šolskih obveznosti, temu ni bilo tako.

Projekta energetske sanacije javnih stavb so se v Ormožu lotili že leta 2013, ko še ni bilo jasno, kakšni bodo razpisni pogoji ministrstva za infrastrukturo. Takrat so temeljito pregledali objekte ter se odločili za sanacijo osnovne šole in vrtca v Miklavžu ter osnovnih šol v Kogu in Ivanjkovcih, medtem ko bodo sanacijo ormoške osnovne šole ter šole in športne dvorane v Veliki Nedelji začeli naslednje leto.

Kot je za STA povedala vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti Karmen Štumberger, bodo s tem poskrbeli za energetsko sanacijo objektov v skupni ogrevalni površini skoraj 16.000 kvadratnih metrov ter vzpostavili centralno nadzorni sistem za spremljanje rabe energije. Z njim bodo nadzirali dosego ciljev, med katerimi so zmanjšanje porabe energije za skoraj tretjino, stroškov za več kot 40 odstotkov ter prepolovili izpust emisij CO2 v ozračje.

Občina bo po njenih besedah za omenjeni projekt odštela več kot dva milijona evrov, okoli 850.000 evrov nepovratnih sredstev pa bodo počrpali iz Bruslja.

Čeprav nekatera dela še niso zaključena, pa pouk in predšolsko varstvo v soglasju s šolskim ministrstvom že potekata v prostorih. Izjema je le šola v Kogu, kjer bodo šolski prostori nared 18. septembra. Kljub rahlim zamudam je sodelovanje med vsemi izvajalci del in njihovimi podizvajalci, šolami in nadzorniki po besedah Štumbergerjeve korektno.

"Pogodba, ki je podpisana s strani izvajalca se izteče 31. avgusta naslednje leto, tako da o zamudah pravzaprav ne moremo govoriti. Vse skupaj je usklajeno tudi s pristojnim ministrstvom," je dodala in pojasnila, da je do tega prišlo zaradi dolgotrajnih postopkov. Razpis je bil namreč objavljen šele novembra lani, sklep o izboru pa aprila letos.

"Pogodbo smo tako podpisali šele 22. junija, zato se glede na te časovne okvirje vsi skupaj z razumevanjem prilagajamo. Želeli smo si, da bodo dela končana do 1. septembra, a je terminski plan v praksi tak, da se bo to v celoti in z vsemi zaključnimi deli zgodilo konec oktobra," je povedala Štumbergerjeva in zagotovila, da pouk in varstvena dejavnost povsod poteka nemoteno, zagotovili so tudi vse potrebne varnostne ukrepe.

Sicer pa so v Ormožu tudi v prejšnji finančni perspektivi poskrbeli že za kar nekaj energetskih sanacij. Med drugim so v prejšnji finančni perspektivi sanirali nekdanji ormoški vrtec in ga preuredili v knjižnico, sanirali so tudi kulturne domove in grajsko pristavo. Po besedah predstavnice občine je verjetno kakšen objekt še potreben obnove, a v smislu energetske sanacije bodo načrte s tem bolj ali manj izpolnili.