c S

Podjetja in zaposleni se vse bolj zavedajo pomena stalnega izobraževanja in usposabljanja

05.09.2017 16:12 Brdo pri Kranju, 05. septembra (STA) - Podjetja in zaposleni se vse bolj zavedajo pomena stalnega izobraževanja in usposabljanja, a mnogim delavcem to ni omogočeno, so opomnili na okrogli mizi o strategijah zaposlovanja. Pri uresničevanju priporočil OECD se pristojni med drugim zanašajo na strategijo pametne specializacije in z njo povezanim poudarkom na razvoju človeških virov.

Današnja konferenca o strategijah na področju zaposlovanja in razvoja spretnosti v Sloveniji se na Brdu pri Kranju nadaljuje s predstavitvijo ukrepov v vladnem in nevladnem sektorju, s pomočjo katerih bi bilo mogoče uresničevati danes predstavljena priporočila Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) glede ustvarjanja delovnih mest na lokalni ravni.

Projekt zaposlovanja in razvoja spretnosti v Sloveniji je podrobneje predstavila Ema Perme z ministrstva za izobraževanje. Kot je pojasnila, je v prvi fazi šlo za oceno stanja, ki jo je predstavilo tudi današnje poročilo OECD. Drugo fazo medtem imenujejo akcijski načrt, v okviru katerega bodo najprej opredelili prioritetne spretnosti, nato pa v sodelovanju z deležniki oblikovali potrebne ukrepe.

Izsledki poročila so sicer med drugim pokazali zlasti na potrebo po izboljšanju odziva področnih zavodov za zaposlovanje na potrebe na lokalnem trgu dela oz. na prilagoditev njihovih programov lokalni stvarnosti, pa tudi na spodbujanje kakovostnih delovnih mest na lokalni ravni.

Direktorica novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje Tatjana Muhič je v zvezi s tem opisala njihova prizadevanja za napredek na tem področju. Izpostavila je, da zavod sodeluje tudi z delodajalskimi združenji in na ta način lažje vpliva na usklajevanje ponudbe in povpraševanja po določenih poklicih v regiji.

Da je sodelovanje z delodajalci včasih premalo in da se je treba povezati tudi z ostalimi akterji na lokalnem trgu dela, je dodal generalni direktor direktorata za trg dela in zaposlovanje Jurij Snoj. V ta namen na ministrstvu pripravljajo razpis, v okviru katerega bodo za tovrstne projekte namenili skupno 1,2 milijona evrov.

Sogovorniki so izpostavili tudi pomen strategije pametne specializacije za uresničevanje teh priporočil in potrebo po napredku na področju razvoja človeških virov. Gorazd Jenko iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je poudaril, da je strategija nastajala od spodaj navzgor in da so bili v njeno nastajanje vključeni vsi deležniki, tudi na lokalni ravni. Gre za trajno in prilagodljivo strategijo, ki naslavlja človeške vire kot celoto, je pojasnil.

Da strategija velik poudarek daje razvoju človeških virov, se je strinjala tudi predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije Staša Baloh Plahutnik. Sama sicer ugotavlja, da se uspešna podjetja vse bolj zavedajo pomena izobraževanja zaposlenih. Prav tako pa se tega zavedajo zaposleni sami, saj se delovna mesta danes spreminjajo hitreje.

Pri vlaganju v zaposlene je potreben preboj, tudi na področju izobraževanja, pa je ocenil predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. Kot je dejal, delavci pogosto povedo, da jim neko dodatno izobraževanje oz. usposabljanje ni omogočeno, da za to nimajo časa. Obenem je izpostavil potrebo po zagotavljanju kakovostnih delovnih mest, na katerih bodo zaposleni videli možnosti svojega nadaljnjega razvoja.