c S

V OŠ Koseze pospremili prvošolce in podpisali sporazum za večjo prometno varnost otrok

01.09.2017 14:35 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Na prvi šolski dan so generacijo prvošolcev v Osnovni šoli (OŠ) Koseze v Ljubljani pospremili tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in podžupan Aleš Čerin. Gostje so nagovorili prvošolce in starše, si ogledali varovanje otrok na pohodu, nato pa podpisali sporazum o varni mobilnosti.

"Prvi šolski dan je za vse učence in dijake zelo poseben dan, ker začenjajo znova, nekateri tudi prvič," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva. "Letošnja rdeča nit šolskega leta je varno in spodbudno učno okolje. Prav v ta namen smo danes tudi podpisali poseben sporazum o varni mobilnosti otrok in mladostnikov," je poudarila.

Prepričana je, da je treba še posebej v srednjih šolah s preventivnim delovanjem doseči, da bodo mladi ozaveščeni vsak dan, ko gredo na cesto. A najprej je treba poskrbeti za naše malčke in to vse dni v letu, kar je tudi namen skupnega sodelovanja med ministrstvoma, zavodom za šolstvo in agencijo za varnost prometa, je še dodala ministrica.

Minister za infrastrukturo Gašperšič je izpostavil pomembnost podpisanega sporazuma, s čimer so se zavezali, da nadgradijo izvajanje prometne vzgoje na sistematičen in strokoven način ter dopolnijo programe v zadnji triadi osnovnih in srednjih šol. "V slednjih opažamo, da je prometna varnost še posebej pomembna, kajti generacije dijakov so aktivnejše v prometu, kar so se naučili prej, pa so pozabili," je povedal.

Ob prvem šolskem dnevu vsi veliko govorijo o varnosti otrok, kar je lepo in prav, vendar je po besedah direktorja agencije za varnost prometa Igorja Velova še bolj pomembno, da to delo in ukrepe nadaljujejo skozi celo leto, kar na agenciji tudi delajo. "Ravno zaradi tega smo danes podpisali sporazum in se zavezali, da bomo dali več prometne vzgoje in prometnih vsebin v osnovne in srednje šole, hkrati jasna pravila in merila," je pojasnil Velov.

"Prvi šolski dan je velik dogodek za več kot 3000 prvošolcev, ki obiskujejo 47 ljubljanskih osnovnih šol. Vseh osnovnošolcev je za 700 večje kot lani, vseh skupaj jih je okoli 24.000," je navedel ljubljanski podžupan Aleš Čerin. Ljubljanska mestna občina skupaj z državo skrbi za šolski standard, investicije in naši osnovnošolci, predvsem pa prvošolci imajo zelo lepe pogoje za šolanje, je poudaril.

Za skoraj 180.000 učencev in okoli 74.000 dijakov se je danes začelo novo šolsko leto. Prvič je skozi šolska vrata vstopilo 21.850 prvošolcev. Posebej zaradi slednjih danes in prihodnje dni velja, da je treba na območju šol in vrtcev ter šolskih poti voziti previdno, na kar opozarjajo številni prostovoljci, redarji in policija.