c S

Današnji dan poseben predvsem za prvošolce

01.09.2017 13:28 Maribor, 01. septembra (STA) - Prvi korak čez šolski prag je danes naredilo tudi 53 prvošolcev Osnovne šole Kamnica pri Mariboru. Medtem ko so ob prihodu večinoma le plaho pogledovali proti šolskemu poslopju, so po prejemu rumenih rutic pogumno pomahali staršem in zasedli šolske klopi. Veliko sreče jim je med drugim zaželela notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Medtem ko so se ostali šolarji v svojih razredih že spoznavali z novimi urniki, morda tudi novimi sošolci in učitelji, so se prvošolci v spremstvu staršev začeli zbirati pred šolo šele malo pred 10. uro. "Veseli smo, čeprav še zdaj ne morem verjeti, da je otrok že tako velik," je povedal eden od staršev.

Otroci so bili večinoma redkobesedni in so se skrivali ob bokih svojih spremljevalcev, vesele vzklike je bilo slišati le ob prepoznavanju prijateljev iz vrtca. Kaj točno jih čaka za vhodnimi vrati šole, so le ugibali. "Pisali bomo, računali in delali naloge," je pričakovane nove zadolžitve opisal Nik.

Razpoloženje se je razelektrilo, ko je učiteljica Tara prerezala trak pred vhodom, tlakovanim s papirnatimi cvetovi, in so se šolska vrata dejansko odprla. Čez prag so prvošolce pospremili učenci devetih, pa tudi osmih razredov, saj je prvošolcev več kot devetošolcev.

"Zadnji dve leti se število učencev drastično povečuje. V preteklem šolskem letu smo vpisali 49 prvošolcev, kar je bilo daleč največ v zadnjih 15 oziroma 20 letih. Letos pa jih imamo celo 53," je za STA povedal ravnatelj šole Tomaž Čeplak.

Težav zaradi tega nimajo, saj so že lani pridobili tri nove učilnice. "Šola je lepo opremljena, ima novo fasado in nova okna, letos smo tudi obnovili atletsko stezo, zato smo res lahko zadovoljni z našim šolskim okoljem," je povedal.

Pred prvošolce in njihove spremljevalce je stopil, ko so se vsi zbrali v telovadnici šole. "Prvi šolski dan je za vsakega človeka posebno doživetje in ena od prelomnic v življenju, ki ostane v spominu," je dejal v nagovoru. Otrokom je zaželel veliko lepih doživetij, novih znanj in zvestih prijateljstev v šoli, staršem pa čim manj skrbi. "Trudili se bomo, da vašim otrokom nudimo varno in prijetno zavetje," je poudaril.

Veliko uspehov je prvošolčkom zaželela tudi ministrica in še posebej izpostavila ustrezno skrb za varnost otrok v prometu. "Danes je zelo poseben dan, tudi z vidika našega dela. Na ceste se vrača otroški vrvež, zato je nujna previdnost vseh udeležencev v prometu," je dejala.

Voznike je pozvala k strpnosti in previdnosti, še posebej v okolici šol, staršem pa naročila, naj otroke dobro poučijo o morebitnih nevarnostih. Otroci lahko sicer hodijo sami v šolo šele od drugega razreda naprej, medtem ko morajo imeti v prvem obvezno spremstvo.

Konkretne nasvete je otrokom dal eden od policistov. "Zdaj niste več cicibančki. Zdaj ste šolarji. In to morate vzeti resno," jih je poučil. Med drugim je šolarje opomnil, da morajo obvezno nositi rumene rutice in biti v avtomobilu pripasani, staršem pa je dal vedeti, da med vožnjo ne smejo telefonirati in kaditi.

Ob zaključku programa, ki so ga poleg ministrice za notranje zadeve Györkös Žnidarjeve spremljali še državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga, podžupan Mestne občine Maribor Saša Pelko in direktor mariborske policijske uprave Danijel Lorbek, so otroci spoznali svoje učiteljice in dobili rumene rutice, kapice in odsevnike. V novi opravi je vsak otrok posebej pomahal staršem in tako simbolično prešel pod okrilje šole. Nekaterim - tako otrokom kot staršem - so se ob tem tudi orosile oči.

V Sloveniji je danes prvič skozi šolska vrata stopilo 21.850 prvošolcev, od tega v Mariboru skoraj tisoč.