c S

Premier in šolska ministrica mladim ob prvem šolskem dnevu zaželela veliko znanja in veselja

01.09.2017 12:00 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Na prvi šolski dan sta dijake Srednje zdravstvene šole, še preden so vstopili v učilnice, pozdravila premier Miro Cerar in šolska ministrica Maja Makovec Brenčič. Zaželela sta jim veliko znanja in veselja, ob sloganu Zdrav duh v zdravem telesu pa jim podarila žoge. Prijeten prvi dan in šolsko leto sta zaželela tudi prvošolcem na OŠ Majde Vrhovnik.

"Izobražujete se za zelo plemenite poklice," je pred napolnjeno športno dvorano na Srednji zdravstveni šoli poudaril premier in jim zaželel, da bi v svojem poklicu našli tudi veselje. "Čim več se naučite in bodite prijatelji," je dijakom na srce položil premier, ki šolo vidi tudi kot prostor prijateljstva.

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport je dijake pozvala, naj si ustvarijo šolo takšno, kot jo želijo imeti, hkrati naj gledajo tudi naprej na svojo karierno pot. "Znanje vedno šteje, je popotnica za vse to, kar želite biti in bodite pogumni v tem, kar želite biti in postati," je dejala ministrica.

Ob koncu krajšega kulturnega programa je ministrica spomnila tudi na slogan Zdrav duh v zdravem telesu in skupaj s predsednikom vlade podarila žoge za različne športe danes še razposajenim dijakom, ki so bili nagneteni po dvorani in v tribunah videti veseli ponovnega snidenja. Med približno 900 mladimi so prevladovale dolgolaske. Zdravstveni poklic je včasih veljal pretežno za ženskega, a fantov je zadnja leta na šoli vse več, trenutno okoli tretjina, je za STA pojasnila ravnateljica Silva Kastelic. Fantje po njenih besedah mogoče v šolskem okolju nekoliko izstopajo po nedisciplini, a v kliničnem okolju so pogosto zelo pohvaljeni.

Dijakov je na njihovi šoli z današnjim dnem postalo okoli 200 mladih, nekaterim med njimi je bilo to zaradi poslikave obraza s črko F videti že na daleč. Fazan Domen sicer še ni popisan in upa, da tudi ne bo. Kot je dejal, je bil sicer danes ob prihodu na šolo živčen, a je ugotovil, da je okolje sproščeno in nezateženo. Za zdravstveno šolo se je odločil, ker ga zanima biologija in rad pomaga ljudem pa tudi zdravstveni poklic se mu zdi zanimiv, ker ne gre za delo v pisarni. Sicer pa si najbolj predstavlja, da bi opravljal delo reševalca.

Kot je pojasnila ravnateljica, mladi, ki pridejo na njihovo šolo, pogosto povedo, da je njihov motiv pomagati drugim, niso pa izvzeti iz družbe. Tako je tudi kajenje pri dijakih problem. "Veliko kadijo, preveč kadijo," je dejala in pojasnila, da s kaznovanjem in prepovedjo, kot so že poskušali, ne dosežejo nič, zato so se odločili delovati predvsem na področju ozaveščanja.

Dijaki po njenih besedah na šolo pridejo v obdobju odraščanja, ko se kot osebnosti še oblikujejo, zato jim ponudijo tudi veliko vzgojnih in preventivnih vsebin, tako da se od prvega do četrtega letnika zelo zgradijo. "Tudi če bi v prvem letniku za koga rekli, da ga morda ne vidimo v tem poklicu, ga potem ob koncu šolanja vidimo," je pojasnila.

Del osvojenega praktičnega znanja so dijaki višjih letnikov danes pokazali tudi Cerarju in Makovec Brenčičevi. Prikazali so, kako poteka aspiracija dihalnih poti, zamenjava stome, preveza kronične rane in nudenje prve pomoči v primeru prometne nesreče, kjer je motoristko, udeleženo v prometni nesreči, odigrala kar ena od dijakinj.

Kot je pojasnil dijak 4. letnika Nejc, je pri pouku veliko praktičnega in veliko priložnosti za vajo. "Uživamo v tem," je poudaril, veliko bolj kot pri učenju slovenščine. Kot je pojasnil, je že v prvem letniku vedel, da je bila izbira šole zanj prava odločitev. Tudi dijakinja 3. letnika Ana, ki si želi delati kot medicinska sestra v bolnišnici, je dejala, da si je že kot otrok želela v življenju delati nekaj takega, s čimer bi lahko pomagala ljudem.

Premier Cerar je za STA pojasnil, da sta se z ministrico na današnji prvi šolski dan odločila za obisk zdravstvene šole, da pokažeta "spoštovanje do vseh tistih, ki si prizadevajo, da bodo nekoč pomagali našemu zdravstvu". Na svoj prvi šolski dan v srednji šoli, to je bila Šubičeva gimnazija, je sam prišel z nekoliko treme in negotovosti, a se je takoj znašel v zelo prijetni družbi in ugotovil, da bo to okolje, v katerem se bo lahko v glavnem dobro počutil. Tako je danes zelo hvaležen za vse, kar so mu dali učitelji in prijatelji, je dejal.

O svojem prvem dnevu v osnovni šoli pa je povedal, da je bil precej zvedav in negotov, saj ni točno vedel, kaj se dogaja, a so prijazna učiteljica in tudi prisotni starši pomagali, da se je počutil dobro. V osnovno šolo je rad hodil, najraje pa je imel seveda šport, je pojasnil. Današnjim prvošolcem na OŠ Majde Vrhovnik pa je dejal, da je med njimi veliko talentov. "Mladi, vi ste naša prihodnost," jim je dejal, kot je razvidno iz njegovega Twitter profila. Ministrica Makovec Brenčičeva pa jim je zaželela radovednosti, željo po znanju in sklepanje prijateljstev.