c S

Z akcijo ozaveščanja proti kajenju v vozilih ob navzočnosti otrok

01.09.2017 07:38 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Začenja se akcija ozaveščanja o škodljivosti kajenja v vozilih. Z novim zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov je namreč prepovedano kaditi v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Po podatkih ministrstva za zdravje je namreč v Sloveniji do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu.

Dojenčki in otroci so med najranljivejšimi skupinami glede škodljivih učinkov pasivnega kajenja na zdravje. Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, pripelje do zelo visokih koncentracij škodljivih snovi iz tobačnega dima. Prav zato je po novem v Sloveniji prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih v navzočnosti mladoletnih oseb. Zakon določa, da se kajenje v avtu v prisotnosti mladoletnika kaznuje z globo 250 evrov.

Policisti bodo zato v sodelovanju z ministrstvom za zdravje do 8. septembra opozarjali voznike na škodljive učinke, ki jih ima pasivno kajenje na mladoletne osebe. Za opravljanje nadzora nad prepovedjo kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb sta pristojna tako policija kot občinsko redarstvo, v času akcije pa bodo voznike kršitelje in sovoznike opozarjali tudi s televizijskimi oglasi in letaki.

"Novi zakon ščiti prav najranljivejše, ker se sami pred cigaretnim dimom ne morejo zaščititi. Posredno pa prispeva tudi k varnosti v prometu. Zahvalila bi se policiji, ker je pristopila k osveščanju in bo na terenu pomagala pri opozarjanju voznikov kadilcev," so zahvalo ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc sporočili iz ministrstva.